Filipini planiraju da nabave 40 novih borbenih aviona na kredit

Tanjug
Filipini planiraju da nabave 40 novih borbenih aviona na kredit

MANILA - Filipini planiraju da nabave 40 novih višenamjenskih borbenih aviona za jačanje svoje odbrane, saopštio je danas ministar odbrane Gilberto Teodoro.

Ponuđači moraju da u okviru svojih ponuda predvide finansijske uslove koji omogućavaju plaćanje na rate, saopštio je Teodoro na saslušanju u Kongresu o budžetu, prenosi Rojters.

-Filipinska vlada razmatra više mogućnosti finansiranja programa vojne modernizacije, uključujući korišćenje sindiciranih kredita od više privatnih zajmodavaca -  rekao je Teodoro.

Ministar je rekao da su zemlji potrebni "brži i smrtonosniji" višenamenski mlazni lovci, od južnokorejskih FA-50 koje zemlja posjeduje.

On nije precizirao koje modele aviona Filipini žele da nabave, niti potencijalne ponuđače, a nije još poznat vremenski okvir za planiranu nabavku, navodi britanska agencija.

Filipini, azijski saveznik SAD, nastoje da modernizuju i pojačaju svoju vojnu opremu, a njihovo vazduhoplovstvo trenutno ima nekoliko borbenih aviona.

Predsjednik Filipina Ferdinand Markos mlađi odobrio je početkom godine "Re-Horizont 3", plan nabavke novog vojnog naoružanja i opreme vrijedan 33,64 milijarde dolara u periodu od deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana