Fidan i Lavrov razgovarali o prekidu rata: Rusiji neprihvatljivi zahtjevi Zelenskog

GS
Fidan i Lavrov razgovarali o prekidu rata: Rusiji neprihvatljivi zahtjevi Zelenskog

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održali su sastanak u Moskvi.

Na konferenciji za medije su kazali da su razgovarali o ratu u Ukrajini, ali da je fokus bio na ponovnom oživljavanju Crnomorske inicijative.

- Nastavićemo da radimo na oživljavanju crnomorskog sporazuma o žitu, koji je ključan za globalnu sigurnost hrane i stabilnost i mir u crnomorskom regionu - rekao je Fidan.

On je napomenuo da su Ujedinjene nacije pripremile novi paket prijedloga za nastavak ugovora o crnomorskom žitu uz doprinos Turske.

- Vjerujemo da će ovaj paket pružiti odgovarajuće osnove za nastavak dogovora - rekao je on.

Fidan je ukazao na zahtjeve Moskve za nesmetan izvoz ruskog žita i đubriva, napominjući da je u četvrtak ponovo potvrđena potreba za njihovim ispunjavanjem.

Takođe je rekao da je uticaj rusko-ukrajinskog rata nastavio eksponencijalno da raste te da se i ta tema našla na dnevnom redu njiovog sastanka.

Lavrov je rekao da su na sastanku razgovarali o oživljavanju odnosa Turske i Sirije, kao i o crnomorskom dogovoru o žitu. Napomenuo je da Rusija ne vidi znake da će dobiti garancije koje su joj potrebne prije nego što nastavi sporazum, ali da se može vratiti na njega ako se ispune obećanja Zapada Moskvi. Lavrov je ponovio tvrdnju Rusije da ekonomske sankcije Zapada ometaju ruski izvoz žitarica i đubriva.

Lavrov se dotakao i teme Ukrajine, rekavši da su Fidan i on razgovarali o situaciji u Ukrajini, tokom čega je potvrdio stav Rusije koji odbacuje formulu mira ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.  Formula Zelenskog, koja se sastoji od 10 uslova, iznesena je na posljednjem samitu G-20 u Indoneziji, a posljednji korak je potpisivanje mirovnog sporazuma.

Takođe se fokusira na pitanja kao što su nuklearna bezbjednost i sigurnost hrane i energije. Lavrov je takođe rekao da je Moskva spremna da poveća svoje isporuke gasa Turskoj i primijeni sporazume između dvije zemlje o uspostavljanju gasnog čvorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana