Fico: U Ukrajini se bore nacističke trupe

Tanjug
Fico: U Ukrajini se bore nacističke trupe

BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da se u Ukrajini bore "nacističke trupe", ali da međunarodna zajednica to ne primjećuje.

"Svi pričamo o fašizmu, nacizmu, a istovremeno ćutke tolerišemo da kroz Ukrajinu jure trupe koje imaju vrlo jasnu oznaku, povezane sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je ovo geopolitička bitka, nikome ne smetaju", rekao je Fico tokom posjete Muzeju holokausta u slovačkom gradu Seredu, prenosi TASR.

Fico je istakao da je svijet pun laži, jer, kako je naveo, "s jedne strane, međunarodna zajednica govori o zločinima, a sa druge sve više pravi kompromise koji vrijeđaju položaj žrtava Holokausta i rasnog nasilja".

"Međunarodna zajednica mora da prizna da je nemoguće dozvoliti da se u Ukrajini bore trupe koje koriste nacističke oznake i koje se često ponašaju u skladu sa tim", dodao je slovački premijer.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran izjavom premijera Slovačke Roberta Fica o vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koja se, kako navode, "kosi sa postojećim nivoom povjerenja i saradnje između Ukrajine i Slovačke". 

Napominje se da ukrajinski vojnici trenutno brane svoje bližnje, domove i zemlju, "kao i cijelu Evropu i slobodni svijet od ruskih osvajača, označenih latiničnim slovima 'Z', simbolom, kako navode, "fašističke estetike savremene Rusije".

"Za Ukrajince je suprostavljanje ruskoj agresiji nastavak istorije otpora našeg naroda totalitarnim režimima u prošlom vijeku", ističe se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana