Fico: Svijet ignoriše nacistička obilježja u ukrajinskoj vojsci

Srna
Foto: TopWar.ru

BRATISLAVA - Ljudi koji često osuđuju zločine koji je počinio Treći rajh u isto vrijeme okreću glavu od činjenice da ukrajinska vojska danas nosi nacističke simbole, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.

On je održao govor u muzeju Holokausta, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Sered na zapadu Slovačke, tokom kojeg je istakao potrebu da nove generacije nauče nešto o zločinima nacista tokom Drugog svjetskog rata prije nego što počnu da pričaju o ukrajinskom sukobu.

“Svi pričamo o fašizmu i nacizmu, dok prećutno tolerišemo jedinice koje se kreću Ukrajinom, imaju veoma jasne oznake i povezane su sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je to geopolitička borba, nikoga nije briga”, rekao je Fico.

Slovački premijer naveo je da želi da oda počast žrtvama, ali ne “patetičnim govorom” već “pozivom na đelovanje”, prenijela je “Raša tudej”.

“Međunarodna zajednica treba da prizna da trupe koje koriste nacističke oznake i često se ponašaju kao nacisti ne mogu da se bore u Ukrajini”, dodao je Fico.

Fico je žestok kritičar postupaka Zapada kojim se podržava borba Ukrajine protiv Rusije, a kao jedan od razloga navodi “ukrajinsku nacističku vezu”.

Kijev smatra herojima ukrajinske nacionaliste koji su sarađivali sa nacističkom NJemačkom, a nacistički simboli i ideologija Trećeg rajha popularni su već decenijama među desničarskim snagama u Ukrajini.

Bataljon “Azov”, koji se tereti za ratne zločine i zvjerstva, poznat je po otvorenom podržavanju bigotizma i rasizma, iako u jedinici koja ga je naslijedila tvrde da su takve članove “izbacili iz svojih redova”.

Ukrajinske snage snimljene su u više navrata sa nacističkim obilježjima na uniformama, uključujući tokom upada u Kursku oblast u Rusiji. Dvojica ukrajinskih vojnika snimala su se dok imitiraju trupe Vermaht i maltretiraju starijeg ruskog civila, koji je proglašen nestalim nakon objavljivanja tog snimka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana