Fico: Slovačka će obustaviti isporuke dizela Ukrajini ako se ne obnovi tranzit nafte

Tanjug
Fico: Slovačka će obustaviti isporuke dizela Ukrajini ako se ne obnovi tranzit nafte

BRATISLAVA- Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da će Slovačka zaustaviti isporuke dizela Ukrajini ako Kijev ne obnovi tokove nafte iz ruske grupe Lukoil.

Slovačka i Mađarska pojačale su pritisak otkako je Kijev prošlog mjeseca stavio Lukoil na listu sankcija, sprečavajući da nafta kompanije prolazi kroz slovačke i mađarske rafinerije.

"Ako se tranzit ruske sirove nafte kroz Ukrajinu ne obnovi u kratkom roku, (slovačka rafinerija) Slovnaft neće nastaviti sa isporukom dizela Ukrajini", rekao je Fico u video poruci na Fejsbuku.

Isporuke nafte preko Ukrajine od drugih ruskih dobavljača osim Lukoila nisu prekinute.

Slovačke isporuke čine desetinu ukrajinske potrošnje dizela, rekao je Fico.

On je dodao da je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu u petak predložio tehničko rJešenje za obnavljanje zaustavljenih tokova nafte.

Fico je istakao rekao da Slovačka neće promeniti stav o ukrajinskom sukobu zbog toga što je Kijev obustavio tranzit nafte iz ruske kompanije Lukoil.

"Čak ni problem sa tranzitom ruske nafte kroz Ukrajinu ne može da promijeni našu poziciju o konfliktu u Ukrajini, treba ga okončati ranim primirjem, a ne vještački produžavati sa nerealnim ciljem da se Rusija baci na koljena i pravim ciljem da se džepovi proizvođača oružja još više napune" istakao je Fico.

On je ocijenio da samo produženje zabrane tranzita neće ni na koji način uticati na Rusiju.

"Dalja primjena ove besmislene sankcije samo će štetiti Ukrajini, Slovačkoj i Mađarskoj, a praktično neće uticati na Rusiju", rekao je slovački premijer.

Ukrajina je 19. jula obustavila isporuke Lukoil nafte Slovačkoj i Mađarskoj. U Bratislavi i Budimpešti su rekli da ruska nafta nastavlja da teče u obje države drugim tranzitnim rutama.

Spor je pokazao koliko neke zemlje EU i dalje zavise od ruske energije više od dvije godine nakon što je blok odlučio da zaustavi uvoz nafte iz Moskve nakon invazije na Ukrajinu.

Mađarska, Slovačka i Češka izuzete su od zabrane uvoza nafte iz Rusije kako bi imale više vremena da pronađu alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana