Feliks: Mnogo Francuza je ubijeno u Ukrajini, sve se zataškava

Srna
Feliks: Mnogo Francuza je ubijeno u Ukrajini, sve se zataškava

BIJELjINA - Ruska spoljna obavještajna služba /SVR/ navodi da je vrh francuske vojske zabrinut zbog rasta broja poginulih Francuza na ukrajinskom ratištu.

U dokumentima, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti i koji su se pojavili u medijima, navodi se podatak da je samo u granatiranju privremene baze stranih vojnika u blizini Harkova 17. januara "ubijeno na desetine francuskih državljana".

SVR je objavio dijelove izveštaja jednog od svojih agenata o slanju francuskog vojnog kontingenta u Ukrajinu u martu 2024. godine. Kompletan tekst izveštaja agenta pod pseudonimom Feliks objavljen je u časopisu "Razvedčik".

Šef SVR-a Sergej Nariškin naveo je još u martu da Pariz priprema vojni kontingent od oko 2.000 ljudi za slanje u Ukrajinu. Francuska je to tada demantovala.

Prema ovim dokumentima, Ministarstvo odbrane Francuske priznaje da od rata u Alžiru, u drugoj polovini 20. vijeka, francuske snage nisu imale gubitke
/kao u Ukrajini/.

U izvještaju agenta pod pseudonimom Feliks navedeno je da su ti gubici pažljivo skrivani, kao i sama činjenica o umiješanosti francuske vojske u sukob u Ukrajini.

Pozivajući se na izvore, agent piše da je broj poginulih Francuza u Ukrajini "već prešao psihološki prag".

Objavljivanje tako osjetljivih podataka može izazvati masovne proteste, napominje autor izvještaja.

Prema njegovoj ocjeni, francuski vojni vrh plaši se i nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga, kojih među poginulima ima "neproporcionalno mnogo", a već u sadašnjoj fazi postoje problemi sa pronalaženjem dobrovoljaca za rotaciju u Ukrajini.

Prema dostupnim informacijama, francuski kontingent se ipak priprema za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi, on će brojati 2.000 ljudi.

"Ministarstvo odbrane Francuske strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći biti prebačena i stacionirana u Ukrajini neprimjećeno, a na taj način će postati prioritetna legitimna meta za napade ruskih oružanih snaga", piše u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana