FBI: U požarima na Havajima poginulo najmanje 115 ljudi, oko 1.100 nestalo

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

HONOLULU- U požarima koji su zahvatili Havaje poginulo je najmanje 115 ljudi, a 1.100 je nestalo, saopštio je danas FBI.

U izvještaju koji je FBI objavio, dvije nedjelje poslije požara koji su zahvatili ostrvo Maui, upućen je poziv rođacima koji bi mogli da olakšaju potragu za nestalima, prenosi Figaro.

Pretpostavlja se da bi tragedija mogla biti daleko teža, pošto je vatra skoro sravnila turistički grad Lahaina, u kome je bilo 12.000 stanovnika, a u javnosti se pojavilo više različitih spiskova nestalih, prije svega na profilima na mrežama policije, Crvenog krsta.

FBI trenutno radi na standardizaciji tih podataka, navodi Figaro.

''Provjeravamo sve spiskove kako bismo mogli da utvrdimo ko se još uvijek vodi kao nestao'', rekao je specijalni agent FBI Stiven Meril.

FBI je uspostavio namjenski broj telefona i podstakao rođake nestalih da ga kontaktiraju, kako bi pomogli tokom potrage za nestalima.

Pored toga, FBI agenti započeli su sa prikupljanjem DNK uzoraka od rodbine nestalih, kako bi se lakše utvridli identiteti pronađenih tijela.

''DNK uzorke FBI neće zadržati. Jedini razlog za koji ćemo ih koristiti je identifikacija nestalih ljudi'', rekao je okružni tužilac okruga Maui Endru Martin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana