FBI: Trampov napadač mjesecima tražio metu

GS
Foto: X.com

Napadač na Donalda Trampa kontinuirano je tražio veliki skup na kojem bi izvršio napad prije nego što je pucao na republikanskog kandidata za predsjednika Amerike na mitingu u Batleru u Pensilvaniji, saopštili su zvaničnici FBI-ja.

Prema njihovim navodima, Tomas Kruks (20) više od 60 puta je na internetu pretraživao informacije o Trampu, više nego o njegovom rivalu Džozefu Bajdenu, prije nego što je otišao na Trampov miting.

"Vidjeli smo da su postojali sistematski pokušaji da se isplanira napad na nekom velikom skupu, da je napadač pretraživao brojne velike događaje i mete", rekao je agent FBI-ja iz Pensilvanije Kevin Rodžek.

Dodao je da je Kruks bio "hiperfokusiran" na Trampov miting kada je objavljeno da će biti održan početkom jula, i da je to vidio kao priliku da napadne.

FBI, međutim, nije uspio da utvrdi motiv, prenosi "Glas Amerike".

"Kruksove aktivnosti na internetu pokazale su da je bio zainteresovan za mješavinu ideologija, ali da nije jasno da li su ga motivisale ljevičarska ili desničarska", dodao je Rodžek.

FBI je saopštio i da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je Kruks imao pomagače ili da je iza njega stajala neka strana zemlja.

U njegovom organizmu nisu pronađeni tragovi alkohola ili droge.

Pokušaj ubistva je pokrenuo brojna pitanja o tome kako je Kruks uspio da se popne na krov toliko blizu bine na kojoj je stajao Tramp i ispali osam metaka na bivšeg predsjednika, prije nego što ga je ubila Tajna služba. 

Trenutno se u vladi i Kongresu vodi nekoliko istraga o bezbjednosnim propustima.

FBI paralelno istražuje Kruksa. Do sada su prikupljene informacije koje ukazuju na to kako je razmišljao, iako se i dalje ne zna šta ga je tačno motivisalo na atentat.

Kruks je na internetu počeo da pretražuje informacije o Trampovim mitinzima već u septembru prošle godine, dok je u aprilu ove godine pretraživao mitinge obojice kandidata blizu mjesta gd‌je je živio, u Pensilvaniji.

Tražio je i informacije o datumima demokratske i republikanske konvencije.

Nekoliko dana prije atentata 13. jula tražio je informacije o mjestu gd‌je se održava miting i detalje o kompaniji koja posjeduje zgradu sa koje je pucao. Video-snimci pokazuju da je Kruks na krovu proveo šest minuta.

U svom automobilu je ostavio nekoliko eksplozivnih naprava, a informacije o tome kako se prave bombe tražio je još 2019. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana