FBI ranije ispitivao dječaka koji je napravio masakr u školi 

GS
 FBI ranije ispitivao dječaka koji je napravio masakr u školi 

ATLANTA – Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je napadača u smrtonosnoj pucnjavi u školi u Džordžiji u srijedu, Kolta Greja, prošle godine ispitivala policija zbog anonimnih prijetnji na internetu, nakon upozorenja istražnog biroa.

Grej (14) je u maju 2023. negirao policiji da stoji iza objava na internetu koje su sadržale slike oružja, upozoravajući na pucnjavu u školi.

Osumnjičeni Grej otvorio je vatru u srijedu u srednjoj školi Apalači u gradu Vinder, ubivši dva nastavnika i dva učenika, rekli su istražitelji, prenosi BBC.

U saopštenju, FBI je naveo da je Nacionalni operativni centar za prijetnje upozorio lokalne organe za sprovođenje zakona u maju 2023. nakon što je primio anonimne savjete o „onlajn prijetnjama da će se izvršiti pucnjava u školi na neidentifikovanoj lokaciji i vremenu“.

Agencija je saopštila da su u roku od 24 sata istražitelji utvrdili da prijetnje potiču iz Džordžije.

Zamjenici šerifa su zatim intervjuisali Greja i njegovog oca, koji su „izjavili da imaju lovačko oružje u kući, ali subjekt nije imao pristup njima bez nadzora“, saopštio je FBI.

Osumnjičeni, koji je u to vrijeme imao 13 godina, negirao je da je vršio prijetnje putem interneta i zvaničnici su „upozorili lokalne škole da nastave da nadgledaju subjekta“.

- U to vrijeme nije postojao razlog za hapšenje ili preduzimanje bilo kakve dodatne akcije za sprovođenje zakona na lokalnom, državnom ili federalnom nivou, dodato je u saopštenju FBI.

U napadu u srijedu su ubijeni nastavnici Kristina Irmi i Ričard Espinvol, kao i 14-godišnji učenici Mejson Šermerhorn i Kristijan Angulo, a takođe je povrijeđeno osam učenika i jedan nastavnik.

Grej je uhapšen u školi i biće mu suđeno kao odrasloj osobi, a kancelarija lokalnog šerifa saopštila je da za sada nije poznat motiv ili konkretna meta napada, prenosi Tanjug.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana