FBI pretresao kuće dvojice Amerikanaca povezanih sa ruskim državnim medijima

Tanjug
Foto: Spotlajt Njuz

VAŠINGTON - FBI je tokom avgusta pretresao kuće dvojice Amerikanaca povezanih sa ruskim državnim medijima, uključujući bivšeg inspektora za oružje Ujedinjenih nacija i savjetnika kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampova 2016. godine.

Ovi potezi su uslijedili nakon nedavnih upozorenja SAD da ruska vlada pokušava da utiče na novembarske predsjedničke izbore u SAD, piše Rojters.

Jedna kuća u Delmaru u Njujorku bila je povezana sa Skotom Riterom, bivšim inspektorom Ujedinjenih nacija za oružje i kritičarem američke spoljne politike, dok je druga u Virdžiniji bila povezana sa Dimitrijem K. Sajmsom, savjetnikom Trampove prve predsjedničke kampanje, 2016.

Američki obavještajci tvrde da Rusija ostaje „dominantna prijetnja” američkim izborima i da Moskva koristi složen arsenal oruđa da podrži jednog od kandidata i posije podjele.

Rusija je odbacila optužbe. Tužioci nisu objavili optužbe protiv Sajmesa i Ritera. Sajms, koji vodi nedeljni tok-šou na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, rekao je Sputnjiku da smatra da je akcija FBI-ja „pokušaj agencije da ga uplaši, diskredituje i da nanese štetu njegovoj mogućnost da živi u SAD-u ili da čak posjeti Ameriku”.

Riter, koga je porota osudila 2011. godine za seksualno uznemiravanje maloljetnika na mreži, rekao je da je FBI pretres povezan sa zabrinutošću vlade SAD zbog navodnog kršenja Zakona o registraciji stranih agenata.

Zakon zahtjeva od Amerikanaca da otkriju političke aktivnosti u ime stranih zemalja vlade. On negira optužbe i smatra da je pretres odmazda za njegovu kritiku spoljne politike SAD, uključujući i Ukrajinu. Riter je ove nedelje napisao u državnom mediju Raša tudej da je bio „spoljni saradnik RT od aprila 2020”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana