FBI izvršio pretres doma bivšeg inspektora UN

Tanjug
Foto: X.com

NjUJORK - Američki Federalni istražni biro (FBI) izvršio je pretres u domu bivšeg inspektora Ujedinjenih nacija za oružje Skota Ritera u Njujorku u okviru federalne istrage, rekli su zvaničnici.

Portparolka FBI-a rekla je za Njujork post da su agenti izvršili raciju u okviru federalne istrage, odbijajući da iznese detalje jer je istraga u toku.
    
Riter, koji je osuđeni seksualni prestupnik, rekao je novinarima ispred svog doma  nakon racije da se nalog fokusira na potencijalno kršenje Zakona o registraciji stranih agenata. 
       
Stejt department je nedavno oduzeo pasoš Riteru dok je pokušavao da odleti u Rusiju na konferenciju, a on je tvrdio da je to bio potez protiv njegovih proruskih stavova.
    
Riter je bivši glavni inspektor za oružje u Iraku, a 2011. godine proglašen je krivim za seksualno onlajn ćaskanje sa detektivom koji se predstavio kao 15-godišnja djevojčica. 
    
U zatvoru je proveo oko dve i po godine.
       
Riter je služio kao inspektor za oružje u Iraku tokom 1990-ih, kao deo međunarodnih napora da se razoruža režim Sadama Huseina. 
    
Nakon što je podnio ostavku u znak protesta 1998. godine, postao je glasan kritičar američke spoljne politike uoči rata u Iraku.
        
Posljednjih godina, Riter sve više podržava Rusiju, a 2022. godine njegov nalog na Tviteru je nakratko bio suspendovan nakon što je tvrdio da je ukrajinska policija, a ne ruske snage, ubila stotine ljudi u kijevskom predgrađu, Buča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana