FBI: Iran stoji iza pokušaja hakovanja kampanja Trampa i Bajden-Haris

Tanjug
FBI: Iran stoji iza pokušaja hakovanja kampanja Trampa i Bajden-Haris

VAŠINGTON - Vlada Sjedinjenih Američkih Država je zaključila da iranska vlada stoji iza hakovanja i curenja podataka usmjerenih na predsjedničku kampanju republikanskog kandidata Donalda Trampa i kampanju američkog predsjednika Džozefa Bajdena i demokratske kandidatkinje Kamale Haris, saopštili su FBI i druge američke obaveštajne agencije.

FBI je obavijestio Trampa o svojim preliminarnim nalazima, nakon što su pojedini mediji objavili da su primili dokumente za koje se vjeruje da potiču sa naloga koji pripada visokom zvaničniku Trampove kampanje, a iz štaba Kamale Haris saopšteno je da su hakeri bili neuspješni u pokušajima da hakuju njenu kampanju, prenosi CNN.

-Međunarodna zajednica je uvjerena da su Iranci kroz društveni inženjering i druge napore tražili pristup pojedincima sa direktnim pristupom predsjedničkim kampanjama obe političke partije. Takve aktivnosti imaju za cilj da utiču na izborni proces u SAD - navedeno je u saopštenju FBI, Kancelarije direktora nacionalne obavještajne službe i Agencije za sajber bezbjednosti i infrastrukturnu bezbjednosti.

Dodaje se da takav pristup nije nov i da su Iran i Rusija koristili tu taktiku ne samo u SAD tokom ovog i prethodnih izbornih ciklusa, već i u drugim zemljama širom svijeta.

Iranska misija UN u ponedjeljak je odbacila, kako je navela, "nepotkrijepljene" tvrdnje da Iran stoji iza operacije hakovanja.

-Ovakve optužbe su nepotkrijepljene. Islamska Republika Iran nema ni namjeru ni motiv da se miješa u predsjedničke izbore u SAD. Ako američka vlada iskreno vjeruje u validnost svojih tvrdnji, trebalo bi da nam pruži relevantne dokaze - rečeno je iz iranske stalne misije pri UN za CNN.

FBI je prošlog ponedjeljka saopštio da je otvorio istragu zbog navoda iz kampanje Donalda Trampa da je bivši predsjednik bio meta hakera koji rade za iransku vladu.

Trampova kampanja okrivila je Iran i ukazala na izvještaj istraživača Majkrosofta od petka prema kojem su hakeri povezani sa iranskom vladom pokušali da hakuju  nalog visoko rangiranog zvaničnika u američkoj predsjedničkoj kampanji.

FBI je prošle nedjelje obavijestio i kampanju Kamale Haris da je bila na "meti operacije uticaja stranog aktera".

Iranski zvaničnici su i tada negirali bilo kakvu povezanost sa hakovanjem kampanja američkih predsjedničkih kampanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana