Farmeri blokirali distributivne centre lanca supermarketa

Srna
Foto: Tanjug

BRISEL - Belgijski lanac diskontnih supermarketa „Kolrujt“ saopštio je da su poljoprivrednici koji protestuju blokirali tri distributivna centra, što je dovelo do poremećaja u lancima snabdijevanja.

Centri koji se nalaze u Olinjiju, Gislengijenu i Haleu u zapadnom dijelu centralne Belgije i koji snabdijevaju prodavnice ovog lanca suvom hranom, vodom i napicima, kao i svježim i smrznutim proizvodima, više nisu na raspolaganju.

„Trenutno su zalihe i dalje dostupne u našim prodavnicama, ali neizbježno je da će proizvodi na kraju nestati sa polica“, saopštio je „Kolrujt“.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cijele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su i Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije danas ka sjedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cijene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

"Biće mnogo ljudi... Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo", rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana