Evropski tužilac: Ukinuti imunitet za 2 grčke poslanice zbog sumnje na prevaru

Tanjug
Foto: Tanjug

BRISEL - Evropski javni tužilac zatražio je da Evropski parlament ukine imunitet od krivičnog gonjenja grčkim poslanicama zbog sumnje na prevaru.

Tužilaštvo je juče u saopštenju navelo da je zahtjev uslijedio nakon izveštaja Evropske kancelarije za borbu protiv prevara u kojem se govori o sumnji na prevaru u vezi sa upravljanjem poslaničkim naknadama i naročito platama za pomoćnike, prenio je Rojters.

Rečeno je da su u pitanju socijalistkinja Eva Kaili i Marija Spiraki iz stranke desnog centra Nova Demokratija.

Evropski parlament je saopštio da je primio zahtjev i odmah pokrenuo postupak kojim bi utvrdio ima li potrebe za ukidanjem imuniteta, što može da potraje nekoliko nedjelja.

Evropsko javno tužilaštvo je osmišljeno da zaštiti novac poreskih obveznika EU istragom i gonjenjem za krivična djela koja utiču na finansijske interese Evropske unije.

Rojters podsjeća da je Eva Kaili u pritvoru zbog optužbi da je uvučena u pranje novca i korupciju u vezi s navodnim isplatama koje je sa još tri osobe dobila od Katara, uz sumnju da je ta arapska država preko njih pokušala da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana