Evropski parlament tuži Evropsku komisiju zbog fondova Budimpešti

Srna
Evropski parlament tuži Evropsku komisiju zbog fondova Budimpešti

BRISEL - Evropski parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog odluke da odmrzne 10,2 milijarde evra mađarskih fondova, saopštio je član Evropskog parlamenta Danijel Frojnd.

”Sada je zvanično. Evropski parlament će tužiti Komisiju na sudu zbog fondova Mađarske. Ovo je dobra vijest za vladavinu prava u Evropi”, naveo je Frojnd u objavi na platformi “Iks”.

List “Politiko” objavio je u utorak, 12. marta, da je odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta održao sastanak iza zatvorenih vrata i da je sa 16 glasova “za” i jednim “protiv” odlučeno da se podnese tužba protiv Komisije zbog njenog navodnog neuspjeha da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Komisija je u decembru saopštila da bi Mađarska mogla da traži nadoknadu do 10,2 milijarde evra nakon što je ta zemlja uvela reformu pravosuđa.

Međutim, poslanici Evropskog parlamenta su u januaru naložili pravnoj službi da analizira odluku Evropske komisije da odmrzne sredstva i mogućnost pokretanja pravnog postupka kod Suda pravde EU. Ukupno je 345 evropskih poslanika podržalo takvu rezoluciju, dok su samo 104 glasala protiv.

Portparol Komisije EU za budžet i ljudske resurse Balaž Ujvari istakao je da EU nastavlja da blokira

oko 21 milijardu evra fondova za Mađarsku, uključujući novac u kohezionim fondovima, EU fondu za oporavak i otpornost i “RipauerEU”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana