Evropski parlament izabrao novih 14 potpredsjednika

Tanjug
Evropski parlament izabrao novih 14 potpredsjednika

STRAZBUR- Evropski parlament (EP) izabrao je danas novih 14 potpredsjednika, od kojih je troje iz Evropske narodne partije, petoro iz redova socijalista i demokrata, po dvoje iz redova liberala i Evropskih konzervativaca i reformista i po jedan iz grupacija Zelenih i Ljevice.

Za potpredsjednike su izabrani Sabine Verhejen, Eva Kopač i Esteban Gonzales Pons iz Evropske narodne partije, Katarina Barli, Pina Pičerno, Viktor Negresku, Havi Lopez i Kristel Šaldemoze iz redova socijalista i demokrata, Martin Hojzik i Sofi Vilmes iz Obnovimo Evropu, Nikolae Štefanuta iz redova Zeleni-Evropski slobodni savez, Roberts Zile i Antonela Zberna iz Evropskih konzervativaca i reformista i Junus Omarži iz Levice.

Prvobitno je u prvom krugu glasanja za potpredsjednike EP, prvog dana konstitutivne sjednice ovog tela, izabrano 11 potpredsjednika.

Kako je broj izabranih kandidata bio manji od broja mjesta za koje se glasalo, održan je drugi krug glasanja, tokom kojeg je izabrano još troje potpredsjednika, odnosno tada su izabrani Robert Zile, Antonela Zberna i Junus Omarži.

Evropski parlament prethodno je danas, prvog dana konstitutivne sjednice, izabrao Robertu Mecolu, političarku sa Malte iz Evropske narodne partije, za novi mandat na čelu Evropskog parlamenta.

Mecola je izabrana apsolutnom većinom glasova tokom tajnog glasanja, nakon što su za nju glasala 562 poslanika.

Ona je u trci za predsjednicu EP pobijedila Irene Montero iz grupacije Ljevice, koja je dobila 61 glas.

Predsjednica Evropskog parlamenta, 14 potpredsjednika i pet kvestora, koji će se birati sutra, čine predsjedništvo EP. Predsjedništvo EP utvrđuje pravila za nesmetano funkcionisanje parlamenta, sastavlja preliminarni nacrt budžeta EP i odlučuje o administrativnim, kadrovskim i organizacionim pitanjima.

Potpredsjednici mogu da mijenjaju predsjednika EP, uključujući tokom predsjedavanja plenarnim debatama i predstavljanja EP na određenim ceremonijama ili u određenim radnjama, kada je to potrebno.

Kvestori se bave administrativnim pitanjima koja se direktno tiču samih poslanika u EP i oni su članovi predsjedništva u svojstvu savjetnika. Portfelj svakog potpredsjednika ili kvestora obuhvata njihove specifične odgovornosti u okviru predsjedništva, koje pripisuje predsjednik EP. Potpredsjednici EP i kvestori se biraju apsolutnom većinom, na period od dvije i po godine, kao i predsjednik Evropskog parlamenta.

Izbori za Evropski parlament održani su od 6. do 9. juna ove godine, a najviše glasova na njima je osvojila Evropska narodna partija koja ima 188 mandata, dok su na drugom mjestu socijalisti i demokrate sa 136 mandata.

Treća najveća politička grupacija u EP su novoformirane Patriote za Evropu mađarskog premijera Viktora Orbana sa 84 poslanika u EP, a na četvrtom mjestu su Evropski konzervativci i reformisti italijanske premijerke Đorđe Meloni sa 78 poslanika.

Slijede liberali okupljeni u grupaciji Obnovimo Evropu sa 77 poslanika, Zeleni sa 53 poslanika, Ljevica sa 46 poslanika, novoformirana Evropa suverenih nacija, predvođena Alternativom za Njemačku, sa 25 poslanika, a ostalih 33 mandata imaju poslanici koji se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom. Novi saziv Evropskog parlamenta ima ukupno 720 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana