Evropol: Uhapšeno 27 osoba u Litvaniji i Italiji zbog prodaje hrane s isteklim rokom

Tanjug
Foto: Europol

HAG - Policija u više zemalja članica EU otkrila je kriminalnu mrežu koja vraća hranu s isteklim rokom u lanac snabdijevanja i uhapsila 27 lica u Litvaniji i Italiji.

Koristeći slabosti u lancu snabdijevanja koje je prouzrokovala pandemija Kovid-19, osumnjičeni su počeli da nabavljaju velike količine hrane i pića s isteklim rokom, saopštio je Evropol.

Oni su potom hemikalijama brisali datum isteka otisnut na pojedinačnim proizvodima i ponovo štampali novi. 

U drugim slučajevima, potpuno nova etiketa je falsifikovana i zalijepljena, stvarajući utisak da je upakovana hrana ili piće još uvijek svježe i sigurno za konzumiranje.

Ovaj poseban način rada otkriven je i dalje praćen u okviru OPSON-a, velike istrage prehrambene industrije koju koordinira Evropol.

Istrage koje su uslijedile koje su vodile zemlje članice i koje je koordinirao Evropol dovele su do dvije ciljane operacije.

 

Policija u Litvaniji i drugim zemljama članicama, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta 23. maja 2023. razbila je organizovanu kriminalnu grupu koja je na tržište vratila milione prehrambenih proizvoda s isteklim rokom s izmijenjenim etiketama. 

Vjeruje se da su kriminalci, koji su takođe pod istragom zbog prevare s PDV-om velikih razmjera, zaradili najmanje milion evra od prevare s označavanjem hrane.

Službenici koji su izvršili 70 pretresa, pronašli su rastvarače za domaćinstvo, štampače i etikete. 

Ukupno je pronađeno više od milion paketa hrane i pića koji su spriječeni da uđu na tržište.

Tokom akcije provedene 11. jula uhapšena su tri lica. 

Evropol je koordinirao akciju, koju su u Italiji proveli italijanski karabinjeri, uz podršku italijanske finansijske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana