Evropol: Uhapšeno 256 osoba zbog trgovine “staklenim” jeguljama

GS
Evropol: Uhapšeno 256 osoba zbog trgovine “staklenim” jeguljama

HAG - U operaciji Jezero uhapšeno je 256 osoba odgovornih za trgovinu živim jeguljama, saopšteno je danas iz Evropola.

Kako se navodi, oni su odgovorni za trgovinu 25 tona živih mladih, takozvanih “staklenih” jegulja u vrijednosti od oko 13 miliona evra, javlja Tanjug.

Jegulje, tokom svog ranog razvoja, prolaze kroz stadijum “staklene jegulje”, tokom koje su veličine igle i gotovo nevidljive. Populacija evropskih jegulja (Anguilla anguilla) smanjila se za 90 odsto i zaštićena su vrsta.

Među uhapšenima su državljani Kine, Malezije, Francuske, Španije i Portugala, uključujući dvije “mete visoke vrijednosti” i pedesetak njihovih najbližih saradnika.

Pored toga, zaplijenjena je imovina u vrijednosti od više od milion evra i bankovne račune na kojima se nalazilo više od dva miliona evra.

- Operacija "Lake" cilja na trgovinu zaštićenom evropskom staklenom jeguljom, što je jedan od najrazornijih zločina protiv divljih životinja - navodi Evropol i dodaje da je trgovina staklenim jeguljama jedna od najunosnijih ilegalnih trgovina zaštićenim vrstama na svijetu, sa ilegalnim profitom koji dostiže i tri milijarde evra.

U operaciji su učestvovale Sjedinjene Američke Države, Maroko, Kolumbija, kao i veliki broj evropskih država, među kojima je i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana