Evropol: Širom Evrope uhapšena 51 osoba u okviru borbe protiv radne eksploatacije

Tanjug
Evropol: Širom Evrope uhapšena 51 osoba u okviru borbe protiv radne eksploatacije

HAG- U zajedničkoj akciji koju je sprovela 31 država širom Evrope uhapšena je 51 osoba u okviru borbe protiv radne eksploatacije i trgovine ljudima, a posebno eksploatacije državljana zemalja koje nisu članice EU i izbjeglica, saopštio je danas Evropol.

U saopštenju se navodi da su od 20. do 27. aprila organi za sprovođenje zakona, graničari i poreske vlasti širom Evrope identifikovale 334 potencijalne žrtve radne eksploatacije i 160 počinilaca u 31 državi.

Zajedničku akciju Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT) predvodila je Holandija uz podršku Evropola i Evropske agencije za rad (ELA).

Tokom akcije pokrenuto je 476 novih istraga o raznim krivičnim delima, od čega 80 u radnoj eksploataciji.

Izvršene su inspekcije u širokom spektru sektora kao što su ugostiteljstvo, dostava hrane, prehrambena industrija, kozmetičke usluge, zdravstvene usluge, logistika i distribucija, poljoprivreda, građevinarstvo i rudarstvo.

Akcija je sprovedena u Holandiji, Francuskoj, Italiji, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugaliji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

EMPACT se bavi borbom protiv organizovanog međunarodnog kriminala koji pogađa EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana