Eutanaziran medvjed zbog napada na planinara, uprkos kritikama aktivista

Tanjug
Eutanaziran medvjed zbog napada na planinara, uprkos kritikama aktivista

RIM - Zvaničnici italijanske pokrajine Trento danas su potvrdili eutanaziju ženke medjveda za koju se vjeruje da je odgovorna za napad na francuskog planinara ranije ovog mjeseca, uprkos protestima aktivista za prava životinja.

Aktivisti su saopštili da ubistvo medvjeda, poznatog kao Kj1, ostavlja njena tri mladunca u riziku. "OPIA Italia je zabrinuta zbog odstranjivanja Kj1, koga smo pokušali da spasemo sa dve pravne radnje", rekla je advokatica italijanskog ogranka Međunarodne organizacije za zaštitu životinja Klaudija Takani. 

Ona je napomenula da je nalog za ubistvo životinje u prethodna dva slučaja nalik ovom obustavljen, kako bi se ispitale druge mogućnosti, prenosi AP. DNK analiza uzeta nakon što je francuski planinar napadnut pokazala je da je odgovoran Kj1, a pokrajina 

Trento obilježila je ovog medvjeda kao "opasnog" nakon što je ustanovila da je došao u kontakt sa ljudima najmanje sedam puta. Francuski planinar napadnut je 16. jula nakon što je skrenuo sa staze, a tokom napada je zadobio povrede ruke i noge, ali je uspeo da pobegne i potraži pomoć. Ovaj incident je deveti napad na ljude otkako su mrki medvjedi ponovo uvedeni u pokrajinu 1999. godine u okviru projekta Evropske unije, a prvi otkako je prošlog ljeta u Trentu ubijen planinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana