EU započela pravno procesuiranje Poljske zbog zakona o ruskim uticajem

Tanjug
EU započela pravno procesuiranje Poljske zbog zakona o ruskim uticajem

BRISEL - Evropska komisija je danas saopštila da je preduzela prvi korak u pravnom procesuiranju Poljske zbog zakona o ispitivanju ruskog uticaja za koji kritičari navode da bi mogao da dovede do zabrane djelovanja opozicionih političara.


„Evropska komisija je danas otvorila postupak tako što je poslala zvanično pismo opomene Poljskoj zbog kršenja zakona EU", navodi se u saopštenju EK.

Iz Brisela je saopšteno da se novim zakonom neopravdano miješa u demokratski proces i ostavlja mogućnost ograničenja djelotvornosti političkih prava lica izabranih na demokratskim izborima, prenosi Rojters.

Odluka poljskog predsjednika Andžeja Dude da potpiše zakon pojačala je zabrinutost u Briselu i unutar opozicije u Poljskoj zbog, kako se navodi, demokratskog nazadovanja u najvećoj istočnoj članici Evropske unije, navodi britanska agencija.

Prema zakonu formira se komisija, koja bi istraživala ruski uticaj u Poljskoj, i koja bi predstavila svoj izvještaj do 17. septembra, odnosno svega nekoliko nedjelja prije izbora koji se očekuju u oktobru ili novembru.

Na osnovu izvještaja, bilo bi moguće izreći desetogodišnje zabrane na kandidature na pozicije javnih funkcija, uključujući pozicije koje imaju kontrolu nad trošenjem javnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana