EU proširila sankcije Bjelorusiji

Tanjug
EU proširila sankcije Bjelorusiji

BRISEL - Evropska unija je proširila svoje liste sankcija protiv Bjelorusije, dodajući na nju 28 pojedinaca zbog njihove uloge u unutrašnjoj represiji i kršenju ljudskih prava u toj zemlji, saopštio je Savjet EU.

Nove sankcije uključuju dva zamjenika načelnika Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (GUBOPiK) Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije, koji su optuženi za politički progon u Bjelorusiji.

Nove sankcije uključuju i različite predstavnike pravosudnog sistema, odnosno tužioce i sudije, koji su u EU optuženi za navodno izricanje politički motivisanih kazni. Ukupno, restriktivne mjere EU protiv Bjelorusije sada se primenjuju na 261 pojedinca i 37 organizacija.

Danas sankcionisani pojedinci podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im daju pristup fondovima.

Njima je takođe zabranjeno da ulaze ili prolaze kroz teritoriju EU, navodi se u saopštenju.

-Savjet je danas odlučio da uvede restriktivne mjere protiv dodatnih 28 pojedinaca zbog njihove uloge u tekućoj unutrašnjoj represiji i kršenju ljudskih prava u Bjelorusiji -  navodi se u saopštenju Saveta EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana