EU pozvala zemlje članice da obezbijede više municije Ukrajini iz svojih zaliha

GS/Agencije
EU pozvala zemlje članice da obezbijede više municije Ukrajini iz svojih zaliha

MOSKVA/KIJEV - U toku je 363. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kijev pokušava da vrati kontrolu nad djelimično blokiranim putevima snabdjevanja Artjomovska (Bahmuta). Ministar Dmitrij Kuleba smatra da je potrebno da Ukrajina bude primljena u EU i NATO kako zavladao mir na cijelom Evroatlantskom prostoru.

Lavrov: Posjeta Bajdena Kijevu je predstava

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je posjetu predsjednika SAD Džozefa Bajdena Kijevu "predstavom".
On je u obraćanju novinarima nazvao predstavom i novi paket vojne pomoći koji je Vašington obećao Kijevu.

"Šta je novo u tome? Znate, predstava traje. Nastavlja se. Sve funkcioniše na taj način, sa stanovišta bivših zapadnih kolega i spasavanja nacističkog režima. Takvi pokušaji su uzaludni", rekao je Lavrov na pitanje novinara da prokomentariše Bajdenovu posjetu Kijevu i novi paket vojne pomoći Ukrajini.

EU pozvala zemlje članice da obezbijede više municije Ukrajini iz svojih zaliha

Evropska unija pozvala je danas zemlje članice da obezbijede više municije Ukrajini iz svojih zaliha, kao i iz svih porudžbina oružja koja možda treba da im pristignu, kako bi pomogle poraz ruskih snaga u Ukrajini.

Prema nekim procjenama, Ukrajina ispaljuje i do 6.000 - 7.000 artiljerijskih granata dnevno, otprilike onoliko koliko mala evropska država naruči u mirnodopskoj godini, ali to je samo oko trećine broja koje Rusija koristi u prvih godinu dana rata, prenosi AP.

''Moramo hitno da djelujemo, ono što je naša obaveza mjeri se u nedjeljama, a ne u mjesecima'', rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbjednost Žozep Borelj.

Kaže da je u pismu poslatom ministrima odbrane zemalja članica EU pozvao da ''daju prioritet Ukrajini'' kada je riječ o oružju i municiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na zapadne saveznike da ubrzaju vojnu podršku, upozoravajući da će odlaganja ići na ruku Rusiji kako se invazija približava godišnjici 24. februara, navodi AP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uspostaviti šemu isporuka, kako bi pomogla Ukrajini da dobije zalihe koje su joj potrebne.

''Složili smo se da NATO treba da pomogne Ukrajini da razvije sistem nabavki koji je efikasan, transparentan i odgovoran. Ključni resursi moraju da stignu do Ukrajine prije nego što Rusija može da iskoristi zamah'', rekao je Stoltenberg.

On je najavio da će se komisija eksperata uskoro sastati kako bi razgovarala o tome kako najbolje postupiti.

NATO veruje da je Rusija posljednjih nedjelja pokrenula dugo očekivanu ofanzivu, podižući intenzitet napada na istoku Ukrajine i istovremeno jačajući snage na jugu, dok su zvaničnici naveli da će Ukrajina vjerovatno pokrenuti sopstvenu kontraofanzivu na proljeće, navodi AP.

Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje snažna

Podrška SAD Ukrajini ostaje snažna, izjavio je danas američki predsjednik Džozef Bajden tokom razgovora sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u Varšavi, prenosi Rojters.

"Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", saopštio je Bajden.

Američki predsjednik danas razgovara sa svojim poljskim kolegom Dudom o jačanju istočnog krila NATO-a, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

Tokom popodneva se očekuje obraćanje američkog predsjednika ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

Šest civila je ubijeno, a 12 ranjeno u ruskom granatiranju Hersona

Šest civila je ubijeno, a 12 ranjeno u ruskom granatiranju pijace i stanice javnog prevoza u gradu Hersonu, saopštila je danas ukrajinska vojska.

U saopštenju se dodaje da se Herson našao na udaru granata dok je ruski predsjednik Vladimir Putin držao govor u kojem je, kako se navodi, prikazao svoju zemlju kao da nije u ratu sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

''Ruska vojska snažno granatira Herson. Ponovo nemilosrdno ubijajući civilno stanovništvo'', napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom nalogu na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

''Svijet nema pravo ni na trenutak da zaboravi da ruska surovost i agresija ne poznaju granice'', napisao je on u objavi u kojoj je postavio i fotografiju na kojoj se vide dijelovi tijela na trotoaru, uništene fasade i stanice javnog prevoza.

Lokalne vlasti su saopštile da je Herson bio na udaru višecijevnih bacača raketa Grad.

Ukrajina je ponovo zauzela Herson u novembru nakon skoro osam mjeseci okupacije od strane ruskih snaga koje su ga zauzele ubrzo nakon invazije na Ukrajinu prije godinu dana, prenosi Rojters.

Grad Herson i okolna područja su sada pod gotovo stalnim bombardovanjem ruskih snaga koje se nalaze na suprotnoj strani rijeke Dnjepar.

Alijansa žali zbog odluke Moskve u vezi sa sporazumom NOVI START

NATO žali zbog odluke Rusije da suspenduje učešće u Sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja /Novi START/, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Žalim zbog današnje odluke Rusije da suspenduje učešće u sporazumu Novi START", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Briselu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom današnjeg obraćanja Federalnoj skupštini Ruske Federacije da Moskva suspenduje učešće u sporazumu Novi START.

Američki ambasador u Moskvi pozvan na razgovor

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je američki ambasador u Rusiji Lin Trejsi pozvana na razgovor zbog rastuće umiješanosti SAD u sukobima na strani Ukrajine.

"Upućen je demarš šefu američke diplomatske misije, koja je pozvana danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, u vezi sa proširenim učešćem SAD u neprijateljstvima na strani Kijeva", navodi se u saopštenju.

Izvor iz Ministarstva navodi da je ambasadoru rečeno da Vašington treba da povuče svoje i snage NATO-a iz Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

"U cilju deeeskalacije situacije u Ukrajini, SAD moraju da preduzmu korake da povuku NATO i američko vojno osoblje i opremu", ističe se u saopštenju.

U saopštenju je objašnjeno da je Trejsijeva pozvana zbog rastućeg američkog "agresivnog kursa" i sve šire umiješanosti u ukrajinski sukob, prenio je Rojters.

"U tom smislu, ambasadoru je rečeno da je kontraproduktivan trenutni agresivni kurs SAD u cilju porodubljivanja sukoba sa Rusijom u svim područjima", dodaje se se u saopštenju.

Takođe, ruska strana je zatražila od SAD da objasni ekplozije koje su oštetile gasovode "Sjeverni tok jedan" i "Sjeverni tok dva" prošle godine.

Putin: Zapad bi iskoristio i samog đavola protiv Moskve

Zapad je otvoren za to da iskoristi bilo koga u borbi protiv Moskve i iskoristio bi čak i samog đavola kad bi bilo moguće, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Prema njegovim riječima, čini se da niko na Zapadu ne primjećuje da ukrajinska vojska ne krije da sebe vidi kao nasljednika njemačkih nacističkih divizija.

"Zašto je to tako? Zato što, da se tako izrazim, njih nije briga i ne zanima ih na koga će se kladiti u borbi protiv nas, protiv Rusije. Glavna stvar je da se oni koje su odabrali bore protiv nas, protiv naše zemlje, tako da svako može biti iskorišten. Vidjeli smo da to rade, koriste teroriste i neonaciste. Iskoristili bi i samog đavola da mogu, da je on, ne daj Bože, pristao da ispuni njihove zahtjeve i služi kao oružje protiv Rusije", naglasio je Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini Ruske Federacije.

Ruski predsjednik skrenuo je pažnju na to da su među pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine i Ukrajinske nacionalne garde popularni prišivači sa simbolima SS divizija "Das Rajh", "Totenkopf" i "Galicija", čiji su članovi bili u krvi do lakata, javio je TASS.

"Ukrajinska oklopna vozila označena su oznakama `Vermahta`. Ne tako davno, brigada ukrajinskih oružanih snaga - sramota me da to kažem, sve nas je sramota - dobila je naziv `Edelvajs`, što podsjeća na diviziju njemačkog `Vermahta` koja je učestvovala u deportovanju Jevreja, pogubljavanju ratnih zarobljenika i kaznenim operacijama protiv partizana u Jugoslaviji, Italiji, Čehoslovačkoj i Grčkoj", napomenuo je Putin.

Putin je naveo da su zapadne zemlje potrošile više od 150 milijardi dolara na pomoć i isporuku oružja Ukrajini.

On je rekao da se ne smanjuje protok novčanih sredstava namijenjenih za finansiranje vojne podrške Ukrajini.

"U međuvremenu, protok sredstava za rat se ne smanjuje", istakao je Putin.

Putin: Zapad ignoriše nacističku ideologiju u Ukrajini

Zapad ignoriše ideologiju neonacista u Ukrajini, koji ne kriju čijim se nasljednicima smatraju, stavljaju "svastike" na vojnu opremu i koriste nacistička imena, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Neonacisti ne kriju čijim se nasljednicima smatraju. Iznenađujuće je da niko na vlasti na Zapadu ne primjećuje to", rekao je Putin u obraćanju Federalnoj skupštini Ruske Federacije.

On je napomenuo da Zapad, kao i tridesetih godina prošlog vijeka, nastavlja da se kreće ka cilju usmjeravanja agresije ka istoku, pokušava da izazove rat na daljinu u Evropi i eliminiše konkurenciju.

Putin je naglasio da je Zapad direktno odbio sve stavove iz bezbjednosnih garancija za Rusiju i postalo je jasno da prijetnja svakim danom raste.

"Mi smo u decembru 2021. godine zvanično poslali SAD i NATO-u nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama, ali smo na za nas ključne i fundamentalne stavove dobili direktno odbijanje. Tada je konačno postalo jasno da je odobreno sprovođenje agresivnog plana i da oni neće stati. Prijetnja je rasla", dodao je Putin.

Ukrajinska vojska izvodi vježbe u blizini Černobiljske nuklearne elektrane na sjeveru Ukrajine, prenosi AFP. 

Kako navodi agencija, ovo mesto je postalo „važan poligon" za ukrajinske trupe, koji se nalazi 15 km od granice sa Bjelorusijom.

Visoki oficir ukrajinske vojske Sergej Najev rekao je da je svrha vježbi da se „odrazi ofanziva neprijatelja iz Bjelorusije i spriječi iskrcavanje desanta". 

Kako ističe AP, mnogi od učesnika vežbi nisu profesionalni vojnici.

Da bi se uspostavio „trajan mir" u istočnoj Evropi i čitavom evroatlantskom prostoru moraju biti ispunjena dva uslova, rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu za Si-En-Enu.

„Ukrajina treba da postane članica EU i NATO. Rusija mora da se promijeni. A najintrigantnija je debata šta da se radi sa Rusijom", smatra ministar.

Ranije je tvrdio da Rusija navodno još ne želi mirovne pregovore sa Ukrajinom. Istovremeno, diplomata je pozvao EU da isporuči Ukrajini milion granata kalibra 155 mm.

Kijev pokušava da povrati djelimično blokirane puteve snabdjevanja do Artjomovska u Donbasu, rekao je za Sputnjiku vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Da bi se deblokirali komunikacioni putevi između naselja Artjomovsk i Časovog Jara, u ovo područje su upućeni motivisani militanti iz nacionalističke jedinice „Ajdar"", rekao je sagovornik agencije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana