EU ograničila cijenu gasa na 180 evra po megavat-času

Tanjug
EU ograničila cijenu gasa na 180 evra po megavat-času

BRISEL - Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cijene gasa, objavio je danas na Tviteru portparol Češke, koja predsjedava rotirajućim predsjedništvom EU.

Dogovor je uslijedio nakon višenedjeljnih pregovora o ovoj hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u cijelom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-času.

Gornja granica cijene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cijene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra po megavat času tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum.

Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se neće primjenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC), piše u dokumentu.

Tri evropska zvaničnika izjavila su da je Njemačka - koja je bila skeptična po pitanju ograničenja cijena - glasala danas za podršku dogovoru EU, uprkos tome što je izrazila zabrinutost da će ta mjera uticati na sposobnost Evrope da privuče isporuke gasa na cjenovno konkurentnom globalnom tržištu.

Njemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cijene zatražile su dodatne mjere zaštite kako bi osigurale da ogranićenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posljedice, prenosi britanska agencija.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana