Eskobar: Cilj je da KiM bude globalno priznato

Tanjug
Foto: Stejt Dipartment

VAŠINGTON - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da ima kontakt sa svim zemljama članicama EU koje nisu priznale KiM i da to poštuju, ali da je cilj ne samo da KiM bude priznato u EU, već globalno.

On je prilikom predstavljanja izvještaja za Zapadni Balkan "Stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu: Procena politike SAD", pred Odborom za spoljne poslove

Predstavničkog doma Kongresa SAD, rekao da to neće biti moguće dok Priština ne primeni dogovorene sporazume i ne dođe do normalizacije odnosa.

"Bitno nam je da Kosovo bude dio EU, NATO i UN, ali to je nemoguće dok se ne primijeni sporazum. Potrebno je da se pokrene globalna kampanja priznanja ne samo za EU. Zato ohrabrujemo vladu kosova da primeni dogovoreno i obezbedi funkcionalnost", rekao je on.

 On je na pitanje jednog člana Odbora o naoružavanju Srbije iz Kine i Rusije, kazao da je Srbija od početka rata u Ukrajini drastično smanjila uvoz naoružanja iz Rusije, da još uvozi iz Kine, ali da bi on voleo da vidi više angažovanja evropskih i američkih kompanija na tom polju.

 Govoreći o regionu, on je istakao da je korupcija problem u celom regionu Zapadnog Balkana, ali da je Crna Gora napravila značajne korake po tom pitanju.     

"Crna Gora je najbrže rastući kandidat za EU. Nastavićemo da podržavamo reforme i istrage zločina", rekao je on.

Na pitanje jednog člana odbora o uticaju Kine, Eskobar je rekao da Kina ima uticaj prije svega jer podržava infrastrukturne projekte, kako bi širila politički uticaj. 

"Uvek postoji politička cijena ekonomskih projekta. Stvari moraju da budu mnogo transparentnije. Što su zemlje usaglašenije sa tržištem EU, to je bolje. Zapadni Balkan je bio najbrže rastući region pre svega u IT sektoru, ali potrebna je veća transparentnost i više EU investicija", ocijenio je on.
  

 Istakao je i da je pogubna zavisnost od ruskih energenata i da je potrebno da se u tom smislu stvori održiv i nezavisan sektor. 
 

  "Albanija će uskoro postati uvoznik energenata za region", rekao je on.
  

 Dodao je da se tu uticaj Rusije najbolje vidi kroz dezinformacije.
 

"Što prije pomognemo regionu biće nezavisniji i da se odupre tom uticaju", rekao je on.

Kada se radi o BiH on je kazao da su sankcije u Republici Srpskoj dale efekte.
  

"Mi podržavamo multietnički sastav BiH i suverenitet. Koordiniramo sa EU i drugima oko davanja novca. Sankcije su efikasne", rekao je on.
  

 Kao još jedan od problema u regionu on je istakao i neefikasnost institucija.

 "Jedan od stubova naše politike je da stvorimo stabilne institucije i društvo, nezavisne institucije", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana