Erdoganov portparol: Putin ne nameće turskom lideru stavove o Ukrajini

G.S.
Erdoganov portparol: Putin ne nameće turskom lideru stavove o Ukrajini

ANKARA - Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin opisao je ruskog predsjednika Vladimira Putina kao dalekovidog lidera koji ne želi da svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu nametne izbor u ukrajinskom pitanju.

- Putin je dalekovid lider koji razumije da takve stvari ne mogu biti nametnute Erdoganu. Erdogan i Putin imaju veoma dobar i snažan odnos koji je zasnovan na povjerenju i obostranom uvažavanju - rekao je Kalin i dodao da zahvaljujući tome dve zemlje uspješno sarađuju po pitanju Sirije, procesu iz Astane, žitnom koridoru i drugim pitanjima, prenosi TASS. Komentarišući dijalog o Ukrajini, Kalin je rekao da je Rusija dobro upoznata sa stavom Turske.

- Poručili smo ruskoj strani da se sukob mora okončati uz poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i očuvanje njene političke nezavisnosti, kao i povratak svih anektiranih teritorija - rekao je on. Kalin je podsjetio na svoju posjetu Moskvi u martu, kada je, kako je rekao, “više razgovarano o bilateralnim pitanjima”, ali je na kraju “bilo riječi na temu Ukrajine”.

Na pitanje da li je Putin podržao Erdogana uoči opštih izbora u Turskoj 14. maja, Kalin je istakao da takvo pitanje nije politički korektno u kontekstu izbora i da “bilo kakva podrška ne dolazi u obzir”. On je ponovio da dvojica lidera imaju veoma efikasan odnos koji “omogućava vrhunsku diplomatiju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana