Erdogan: Obustava izvoza uranijuma i zlata u Francusku osveta za kolonijalnu brutalnost

Srna
Erdogan: Obustava izvoza uranijuma i zlata u Francusku osveta za kolonijalnu brutalnost

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je obustava izvoza uranijuma i zlata iz Nigera u Francusku osveta za brutalnost Pariza iz kolonijalne ere.

”Francuska je u prošlosti imala određenu praksu u Alžiru, Ruandi i Maliju, što je ušlo u evidenciju cijelog svijeta. Posebno ih Afrikanci dobro poznaju. Niger je u potpunosti zaustavio isporuku zlata i uranijuma u Francusku. Ovo je odgovor na ugnjetavanje tokom godina”, rekao je on.

Obraćajući se novinarima poslije molitve petkom u Istanbulu, turski predsjednik je rekao da njegova zemlja radi na očuvanju dobrih odnosa sa afričkim zemljama.

Više medija je ove neđelje objavilo da su pobunjeničke vođe u bivšoj francuskoj koloniji naredile prekid izvoza robe u Francusku, ali i u SAD. Francuska energetska kompanija Orano, koja upravlja rudnicima uranijuma u Nigeru, demantovala je te tvrdnje 1. avgusta i ponovo juče, rekavši da njeni lokalni timovi “obezbjeđuju kontinuitet poslovanja” u rudnicima “Arlit” i “Akokan”.

Elitna predsjednička garda zbacila je predsjednika kojeg podržava Francuska prošle neđelje u Nigeru, preuzevši kontrolu nad zemljom bogatom uranijumom. Niger snabdijeva do 17 odsto potreba za uranijumom u Francuskoj, koja se oslanja na nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije u nedostatku jeftinog ruskog fosilnog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana