Erdogan: Ankara spremna na pregovore sa Atinom

SRNA
Erdogan: Ankara spremna na pregovore sa Atinom

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Ankara spremna da sa Grčkom pregovara o budućnosti Kipra, ali da nema svrhe obnavljati razgovore o ponovnom ujedinjenju ostrva posredstvom UN.

"Ignorisanjem realnosti ostrva ne vodi ničemu. Vjerujemo da je nemoguće federalno rješenje za Kipar. Nikom nije od koristi da govori da treba nastaviti pregovore odakle su stali u Švajcarskoj prije mnogo godina", rekao je Erdogan tokom posjete sjevernom dijelu Kipra.

Erdogan je u obraćanju kiparskim Turcima izrazio spremnost da osigura trajni mir na tom podijeljenom ostrvu.

Prema njegovim riječima, Ankara je uvijek bila otvorena za pregovore i ako neko želi da pronađe rješenje, treba da prizna pravo kiparskih Turaka.

On je izrazio uvjerenje da bi produbljenje dijaloga između Ankare i Atine moglo biti produktivno.

Na Kipru će danas obilježava 50 godina od invazije turskih snaga, s tim što se na grčkoj strani ostrva služe pomeni za žrtve, dok kiparski Turci slave uz vojnu paradu.

Erdogan prisustvuje ceremoniji na turskom dijelu Kipra, a premijer Grčke Kirjakos Micotakis na grčkom dijelu ostrva.

Kipar je od 1974. godine podijeljen na grčki i turski dio. Turska Republika Sjeverni Kipar proglašena je 1983. godine uz podršku Ankare.

Kipar je stekao nezavisnost od Britanije 1960. godine, ali je imao zajedničku administraciju između kiparskih Grka i Turaka, koja se veoma brzo nasilno raspala.

Kiparski Grci su se povukli u enklavu i raspoređene su mirovne snage UN.

Turska je invazijom 1974. godine zauzela više od trećine ostrva, a u južni dio protjerano je više od 160.000 kiparskih Grka.

Razgovori o ponovnom ujedinjenju propali su 2017. godine i od tada su u zastoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana