EP pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove

GS
EP pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 104 dan. Pošiljka lijekova za taoce koje drži Hamas ušla je u Pojas Gaze. Huti su nastavili dejstva na brodove koji se kreću Adenskim zalivom, dok su ih SAD vratile na listu terorističkih organizacija.

Vjerovatnoća rata u Libanu veća nego ranije, tvrdi izraelski vojni vrh. U Gazi su i dalje otežane komunikacijske veze, a internet ne funkcioniše već sedmi dan, prenosi RTS.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 24.620 Palestinaca

Ukupno 24.620 Palestinaca je ubijeno, a 61.830 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo procjenjuje da su u posljednja 24 časa u Pojasu Gaze ubijena 172 Palestinca, dok je njih 326 povrijeđeno, prenosi Rojters.

EP pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju, u kojoj se poziva na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i ponovno pokretanje napora da se postigne političko rješenje pod uslovom da se svi taoci odmah i bezuslovno oslobode, a “teroristička organizacija Hamas” demontira.

Za rezoluciju, koja nije pravno obavezujuća, glasalo je 312 poslanika, 131 je bio protiv, a 72 su bila uzdržana.

Poslanici EP ponovili su da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali su osudili, kako se navodi u saopštenju EP, nesrazmjeran vojni odgovor na napad Hamasa na Izrael u Pojasu Gaze.

U rezoluciji su najoštrije osudili “gnusne terorističke napade” Hamasa na Izrael, ali i, kako su naveli, nesrazmjeran vojni odgovor Izraela, koji je doveo do civilnih žrtava u neviđenim razmjerama. Upozorili su da uzimanje talaca i namjerni napadi na civile predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

Istovremeno su, kako se navodi u saopštenju EP, izrazili najdublju tugu zbog nevinih žrtava sa obje strane.

Istakli su da Izrael ima pravo da se brani u granicama međunarodnog prava, što implicira da sve strane u sukobu moraju u svakom trenutku da prave razliku između boraca i civila, da napadi moraju biti usmjereni samo na vojne ciljeve i da civili i civilni objekti ne smijju da budu meta napada.

Izrazili su duboku zabrinutost zbog “strašne humanitarne situacije u Pojasu Gaze koja se brzo pogoršava” i naglasili da je hitno potrebno obezbijediti potpun, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup cijelom Pojasu Gaze.

Zatražili su i hitnu obnovu infrastrukture od vitalnog značaja. U rezoluciji se poziva na evropsku inicijativu za vraćanje na pravi put rješenja o dvije države i naglašava apsolutna neophodnost momentalnog ponovnog pokretanja mirovnog procesa.

Evropski poslanici podržali su Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, kojom se nudi potpuna normalizacija odnosa između Izraela i svih arapskih država, “u zamjenu za potpuno povlačenje Izraela sa svih palestinskih i arapskih teritorija okupiranih od 1967. godine” i poziva na potpuno uključivanje palestinske uprave u tom pogledu.

Evroparlamentarci su pozvali na “okončanje okupacije palestinskih teritorija” i ocijenili da su izraelska naselja na Zapadnoj obali, uključujući u istočnom Jerusalimu, nelegalna po međunarodnom pravu.

Oštro su osudili porast nasilja među, kako su se izrazili, “ekstremističkim naseljenicima”, koje je, kako su naveli, počinjeno nad Palestincima i pozvali na uvođenje restriktivnih mjera EU “prema ekstremističkim naseljenicima koji krše ljudska prava i međunarodno pravo”.

U rezoluciji se ističe snažna podrška EU radu Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog suda pravde i poziva na privođenje odgovornosti onih koji su izveli terorističke akte i prekrišili međunarodno pravo.

Pojas Gaze ušli kamioni koji pored humanitarne pomoći nose i lijekove

U Pojas Gaze ušli su kamioni koji pored humanitarne pomoći nose i lijekove za izraelske taoce koje Hamas i dalje drži u Gazi. Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da bi za svaku kutiju lijeka koji se daje taocima trebalo dati 1.000 palestinskim civilima.

Izraelske snage tvrde da su ubile ključne ljude Hamasa za kontrašpijunažu i pet operativaca. Na okupiranoj Zapadnoj obali nastavljene su racije i hapšenja.

Izraelski vojni vrh tvrdi da dok god Hamas ne bude potpuno demontiran u Izraelu neće moći mirno da se živi. Takođe, tvrde i da je rat u Libanu sve izjvesniji, zbog čega se izraelska vojska priprema i za taj scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana