Pakao Bahmuta: Vagnerovci probijaju ukrajinsku odbranu, oboren dron na Krimu

G.S.
Pakao Bahmuta: Vagnerovci probijaju ukrajinsku odbranu, oboren dron na Krimu

Rat u Ukrajini – 386. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom zemlje. Eksplozije odjekuju Hersonom, saopštavaju ukrajinski zvaničnici.

Bijela kuća: Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusija krši Povelju UN

Primirje u Ukrajini bi značilo da Rusiji ostaju teritorije koje je ona osvojila, što će predstavljati kršenje Povelje UN, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi. Tako je on komentarisao plan koji je Kina predložila o mirnom rješavanju konflikta.

-Po našoj procjeni primirje bi sada značilo da je Rusija još jednom prekršila Povelju UN, rekao je Kirbi.

Predstavnik Bijele kuće je dodao da bi prekid vatre značio priznanje novih ruskih teritorija. Osim toga, po njegovim riječima, Moskva bi koristila primirje za pregrupisanje, učvršćivanje pozicija i daljih ofanziva. Kirbi je istakao da Vašington ne smatra da će to dovesti do pravednog i dugotrajnog mira koji bi trebalo da obezbjedi ukrajinske interese.

Haubice iz Švedske idu u Kijev

Švedska vlada je spremna da Ukrajini prebaci osam samohodnih artiljerijskih oruđa i 10 tenkova Leopard 2.

Kako navodi Dagens Industri, to se navodi u amandmanima na budžet koje je švedska vlada danas predstavila parlamentu zemlje.

- Samohodne topove „Arčher“ daće Ukrajincima mogućnost da unište ruske artiljerijske sisteme, rekao je ministar odbrane Pol Džonson.

Ukupno osam samohodnih topova i 10 tenkova procenjeno je na nešto više od šest milijardi kruna. To je novac koji bi švedska vojska trebalo da dobije tokom 2024-2026 za zamjenu ove opreme.

GŠ VSU: Rusi spremaju novu ofanzivu

Ruske trupe nastavljaju da jurišaju na Bahmut i spremaju se da nastave napad na Ugljedar.

- U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da juriša na grad Bahmut. Naši branioci su odbili neprijateljske napade u oblastima Orehovo-Vasiljevke, Bahmuta, Ivanovskog i Grigorovke, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 18:00 časova.

Ruskih 7 raketa nedodirljivih za Kijev

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je sposobna da obori pet tipova neprijateljskih projektila. Međutim, ne može da pogodi rakete koje lete duž balističke putanje.

Kako prenosi Ukrinform, ovo je u intervjuu za Kanal 24 rekao portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Pakao Bahmuta: PMC „Vagner” probija odbranu u centru grada (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju hitne panične poruke i mapu:

- Borbe na periferiji kod "aviona”. Borci PMC Vagner aktivno napadaju u tri pravca. Situacija je kao u paklu! Oružane snage Ukrajine drže odbranu koliko god je to moguće, pošto je intenzitet neprijateljskih artiljerijskih udara značajno povećan.

Na sjeveru je veoma teško, javlja drugi kijevski vojni posmatrač.
 
Oboren ukrajinski dron na Krimu

U rejonu Saki na Krimu snage PVO oborile su ukrajinski dron kamikaza, sastavljen na bazi kineske komercijalne bespilotne letelice Mugin-5. Dron je pao na ivicu polja i eksplodirao.


 

 

Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri aviona MIG-29

Poljska će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29, rekao je danas predsjednik te zemlje Andžej Duda, čime je ona postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbjedio takve letilice.

Varšava je, kao jedna od najistaknutijih pristalica Ukrajine, preuzela vodeću ulogu u ubjeđivanju ponekad neodlučnih saveznika da Kijevu obezbjede teško naoružanje, prenio je Rojters.

"Bukvalno u narednih nekoliko dana, predaćemo Ukrajini, koliko se sjećam, četiri aviona, koji su potpuno spremni, a ostalo se servisira", rekao je Duda i dodao da je Poljska imala oko 10 do 20 aviona MIG 29.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u utorak da bi isporuke mogle da budu obavljene za četiri do šest nedelja.

Slovačka je takođe razmatrala da li da pošalje avione MIG 29 u Ukrajinu, ali tek treba da donese odluku.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je danas da je debata o slanju borbenih aviona u toku.

"To je velika želja Ukrajine i nešto o čemu razgovaramo sa saveznicima", rekla je ona.

Nedavno je u Ukrajinu Poljska poslala 14 tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2.

Snage PVO oborile su dron na zapadu Krima, rekao je lider regiona Sergej Aksjonov.

Odluka Poljske da prebaci borbene avione MiG-29 u Ukrajinu ne mijenja američke planove o mogućnosti isporuke F-16, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

"Ovo ne mjenja naše planove za F-16. O tome se trenutno ne razmišlja", rekao je on novinarima, komentarišući odluku Poljske da isporuči lovce MiG-29 Ukrajini.

Bahmut, koji Rusi zovu Artjomovsk, predstavlja ključno ukrajinsko uporište i logističko čvorište u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruske snage napreduju ka Artjomovsku od avgusta, a šef vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin tvrdi da su Rusi gotovo potpuno opkoli grad i preuzeli kontrolu nad njegovim istočnim dijelom, prenijela je "Raša tudej".

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u više navrata govorio da neće predati Artjomovsk, uprkos izvještajima o tenzijama sa američkim zvaničnicima koji su, navodno, pozvali Kijev da povuče vojsku i smanji gubitke.

On je ove sedmice najavio da bi mogla biti ojačana odbrana grada.

"Vašington post" je u ponedjeljak, 13. marta, objavio da američki i evropski zvaničnici procjenjuju da je od početka ruske specijalne vojne operacije poginulo 120.000 ukrajinskih vojnika.

"Politiko" ističe da Vašington i Brisel mogu samo da iznose pretpostavke o tome, jer Kijev krije te informacije od Zapada, koji je do sada dao Kijevu oružje u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu izjavio je još u septembru gubici ukrajinske vojske od početka vojne operacije prelaze 100.000, od čega je poginulo oko 61.000, a ranjeno 50.000 vojnika. /kraj/pj

Kritična situacija sa isporukom oružja u Bahmut

Situacija sa isporukom oružja jedinicama ukrajinske vojske u Bahmutu je kritična, saopštila je portparol ukrajinske mehanizovane brigade "Hladni jar" Irina Ribakova.

"Situacija sa putevima u Bahmutu teška je već dvije sedmice. To komplikuje logistiku i isporuku oružja. Situacija je kritična", rekla je ona za televiziju "Rada".

Ribakova je dodala da je u trenutnoj situaciji "teško zadržati kontrolu nad gradom", prenio je TASS.

Bahmut, koji Rusi nazivaju Artjomovsk, nalazi se u dijelu Donjecke Narodne Republike koji kontroliše Kijev. U toku je žestoka borba ukrajinske i ruske vojske za kontrolu nad gradom. /kraj/pj

Si-En-En: Oboren naoružani kineski dron u Ukrajini

Ukrajinski vojnici automatskim oružjem oborili su tokom vikenda dron kineske proizvodnje na istoku zemlje, prenosi Si-En-En.

Riječ je o komercijalnoj bespilotnoj letjelici "mugin-5" kineskog proizvođača sa sjedištem u lučkom gradu Sjamen na istočnoj oblali Kine. Kompanija Mugin Limited potvrdila je za Si-En-En da je njihova letjelica, nazvavši ovo "nesrećnim incidentom".

Si-En-En ocijenjuje da je u pitanju najnoviji primjer korišćenja bespilotne letjelice koja je naknadno opremljena i naoružana u Ukrajini, što je znak brzog mijenjanja obrazaca ratovanja. 

Pušilin: Nema naznaka da se ukrajinske snage povlače iz Bahmuta

Visoki zvaničnik u Donjeckoj oblasti, koga je postavila Moskva Denis Pušilin izjavio je nema naznaka da je Kijev spreman da povuče svoje trupe iz Bahmuta. 

"Situacija u gradu je i dalje složena i teška", izjavio je Pušilin, koji tvrdi da je ukrajinskim snagama teško da se snabdiju municijom, hranom ili dodatnim trupama. 

Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje, eksplozije u Hersonu

Širom zemlje oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Gardijan. 

Britanski list prenosi sa u Hersonu odjekuju eksplozije. 

Antonov: Svako namjerno rušenje ruske letjelice je otvorena objava rata

Rusija bi namjerni napad na svoju letjelicu u neutralnom vazdušnom prostoru smatrala otvorenom objavom rata, a Moskva nije ta koja traži konfrontaciju, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Namjerni napad na rusku letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo kršenje međunarodnog prava, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Oružani sukob između Rusije i SAD bi se radikalno razlikovao od rata koji preko posrednika Amerikanci vode iz daljine protiv nas u Ukrajini", upozorio je Antonov, prenosi Tas.

Ruski ambasador je ovo saopštio reagujući na izjavu senatora iz Južne Karoline Lindžija Grejema koji je juče kritikovao američkog predsjednika Džozefa Bajdena zbog, kako tvrdi, isuviše blagog pristupa prema Rusiji.

Grejem je saopštio i da bi SAD trebalo da sruše svaki ruski vojni avion koji se približi nekoj američkoj letelici u vazdušnom prostoru iznad otvorenog mora. Antonov je odgovorio da "pozivi nekih američkih zvaničnika u velikoj meri prevazilaze zdrav razum".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana