Eksplodirao gejzir u čuvenom nacionalnom parku (VIDEO)

Tanjug
Eksplodirao gejzir u čuvenom nacionalnom parku (VIDEO)

ŠAJEN - U nacionalnom parku Jeloustoun, u SAD, dogodila se neočekivana eksplozija gejzira, što je primoralo više desetina posjetilaca da se sklone na bezbjednije mjesto.

Hidrotermalna eksplozija dogodila se u geotermalnom području "Biskvit basinu, poznatom po termalnim izvorima i gejzirima, nedaleko od "Old Fejtful" gejzira u Nacionalnom parku Jeloustoun.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenima, ali je zona basena zatvorena zbog bezbjednosti posjetilaca, prenosi AP.

Naučnik Majk Poland iz Jeloustonske vulkanske opservatorije rekao je da bi eksplozija mogla da bude rezultat začepljenog prolaza u vodovodnoj mreži gejzira.

-Začepljenje bi dovelo do nakupljanja toplote i pritiska, kao što se dešava u ekspres loncu -rekao je Poland.

On je dodao da se takve erupcije periodično dešavaju, obično kada u toj zoni nema posjetilaca.

Takođe je rekao da se najveći poznati krater koji je nastao od hidrotermalne eksplozije na Zemlji nalazi u Jeloustonu. Naučnici pretpostavljaju da je niz hidrotermalnih eksplozija stvorio taj krater pre oko 13.800 godina u oblasti zaliva Meri na sjeveroistočnoj strani jezera Jelouston.

-Ono što smo vidjeli bilo je spektakularno i definitivno opasno. Ali u odnosu na ono što se dešavalo u Jeloustonu u prošlosti, ovo je minorno, ali je dobar podsjetnik na opasnost u Jeloustonu -kazao je Poland.

Eksplozija se dogodila kod geotermalnog izvora "Blek dajmond" , poznatog po svojim tamnim bojama koje podsjećaju na crni dijamant.

Od 1890. godine najmanje 22 osobe umrle su od povreda povezanih s geotermalnim incidentima u i oko Nacionalnog parka Jeloustoun.

Posjetioci redovno dobijaju upozorenja da se ne udaljavaju sa šetališta i staza u termalnim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana