Eksperti UN: Ubistva tri Palestinca na Zapadnoj obali liče na ratni zločin

Tanjug
Foto: Printskrin

ŽENEVA - Ubistvo trojice Palestinaca u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog mjeseca od strane izraelskih komandosa prerušenih u medicinske radnike i muslimanke bi mogli bi biti klasifikovani kao ratni zločini, saopštila je danas grupa eksperata UN-a.

Ti muškarci ubijeni su 29. januara u zajedničkoj tajnoj operaciji izraelske vojske, službe bezbjednosti Šin Bet i granične policije u bolnici Ibn Sina u Dženinu, saopštila je izraelska vojska.

"Prema međunarodnom humanitarnom pravu, ubijanje bespomoćnog povrijeđenog pacijenta koji se liječi u bolnici je ratni zločin. Prerušavajući se u naizgled bezopasno medicinsko osoblje i civile, izraelske snage su prima facie počinile ratni zločin perfidnosti, koji je zabranjen u svim okolnostima", rekli su eksperti, podsećajući na smrt Basela Al-Gazavija.

Eksperti, koji su posebni izvestioci UN za ljudska prava, su takođe pozvali Izrael da pokrene istragu o ubistvu trojice muškaraca, prenosi Rojters.

Na snimcima iz bolnice vidi se grupa od desetoro ljudi, obučeni u civilnu i medicinsku odjeću, uključujući troje u maramama i ženskoj odjeći, kako hodaju hodnikom naoružani jurišnim puškama.

Izraelska vojska je tada saopštila da je jedan od muškaraca bio pripadnik militantne palestinske grupe Hamas, koji upravlja Gazom, a ostali su navodno radili za brigadu Dženin i oružano krilo Islamskog džihada.

Zvanični Tel Aviv nije komentarisao navode eksperata UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana