"Ekonomist": Ofanziva na Kursk pokrenuta iz očaja

Srna
"Ekonomist": Ofanziva na Kursk pokrenuta iz očaja

KIJEV - Komandant ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski planirao je i naredio napad na ruski region Kursk kao svoj posljednji pokušaj da ostane na toj poziciji, piše portal "Ekonomist".

Prema navodima portala, Kijev o planu o upadu u region Kursk nije obavijestio svoje zapadne mentore iz bojazni da bi operacija bila otkazana ili da će se detalji pojaviti u javnosti.

Izvori bliski planovima za najveći upad ukrajinskih snaga do sada, Sirski je bio na putu da bude otpušten samo nekoliko sedmica prije zbog gubitaka na vojnom polju u Donbasu.

"Sirski, koji je preuzeo funkciju komandanta u februaru borio se sa teškom situacijom koju mu je ostavio prethodnik na tom položaju Valerij Zalužni ali i sa kašnjenjem podrške sa Zapada. Osim toga, bio je, prema nekim izvještajima i pod pritiskom bliskog saradnika predsjednika Vladimira Zelenskog, Andreja Jermaka", piše portal.

"Ekonomist" ističe da je Sirski krenuo u "hrabru kocku iz očaja" i da je ispred sebe imao nekoliko opcija, poput napada na pogranične regione Kursk ili Brijansk ili neku kombinaciju oba ali je glavni cilj bio da se ruske snage odvuku od Donbasa te da se steknu aduti za neke buduće pregovore.

U članku se navodi da je Sirski planove držao u strogoj tajnosti i o tome je razgovarao samo sa odabranom grupom zvaničnika a Zelenskog je o napretku direktno obavještavao, što je značilo da će i zapadni saveznici ostati neobavješteni.

"Prethodne dvije operacije Sirskom je upropastio Zapad. Podaci o jednoj su dostavljeni Rusima a dobio je instrukcije da drugu obustavi", izjavio je jedan od izvora portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana