Ekološki demonstranti u Berlinu poprskali farbom Brandenburšku kapiju

Tanjug
Foto: Tanjug

BERLIN- Njemački klimatski aktivisti, članovi grupe "Posljednja generacija", poprskali su danas narandžastom bojom Brandenburšku kapiju u Berlinu, kako bi tim činom protesta pozvali nemačku vladu da preduzme hitnije mjere protiv klimatskih promjena.

Članovi grupe koristili su aparate za gašenje požara punjene bojom da poprskaju svih šest stubova kapije, prenosi AP.

Grupa "Posljednja generacija" zahtijeva da Njemačka prestane da koristi sva fosilna goriva do 2030. godine i preduzme kratkoročne mjere, uključujući uvođenje ograničenje brzine na autoputevima na 100 kilometara na sat, kako bi se smanjile emisije izduvnih gasova.

Policija je ogradila područje oko Brandenburške kapije i potvrdila da je privela 14 aktivista povezanih sa Posljednjom generacijom.

Članovi "Posljednje generacije" poznati su po sličnim vidovima protesta, pošto su se ranije lijepili za puteve i blokirali saobraćaj.

Gradonačelnik Berlina Kaj Vagner osudio je akcije grupe, rekavši da njihova taktika prevazilazi legitimne oblike protesta.

''Ovim akcijama ova grupa ne samo da oštećuje istorijsku Brandenburšku kapiju, već i naš slobodni diskurs o važnim pitanjima našeg vremena i budućnosti'', rekao je on.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana