Ekološki aktivisti napali direktora Rajanera pitom

GS
Foto: Skrinšot

BRISEL - Ekološki aktivisti su u četvrtak ispred sjedišta Evropske unije u Briselu gađali pitom u glavu šefa Rajanera Majkla O'Lerija, u znak protesta zbog emisija karbon dioksida najprometnijeg evropskog avioprevoznika.

"Zaustavite zagađenje", vikala je demonstrant odjevena u crno nakon što je O'Lerija udarila pitom u lice, dok se postavljao za fotografisanje s kartonskim izrezom predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen.

Drugi demonstrant udario ga je drugom pitom u potiljak. Nisu se predstavili niti rekli predstavljaju li organizaciju. Rajaner je najveći evropski zračni prevoznik po broju putnika i ima preko 20 posto više putnika nego prije pandemije Kovid-19.

Istraživački centar Transport & Environment (T&E) sa sjedištem u Briselu procjenjuje da je Rajaner u 2022. ispustio 13,3 miliona tona CO2, što ga čini avio prijevoznikom koji najviše zagađuje okolinu.

O'Lerija, koji je izvršni direktor grupe, kasnije se šalio na račun demonstarcije.

"Moja jedina primjedba bila je da je krema umjetna i neukusna", rekao je na konferenciji za novinare.

O'Lerija je bio u Briselu kako bi von der Lejen predao peticiju s 1,5 miliona potpisa kojom se traži da se letovima dopusti prelaz francuskog zračnog prostora tokom štrajkova tamošnje kontrole zračnog prometa, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana