Ej-Bi-Si otkazao republikansku debatu, Hejli neće da učestvuje ako nema Trampa

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON- Američka TV mreža "Ej-Bi-Si njuz" otkazala je sledeću republikansku debatu, nakon što je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli rekla da u njoj neće učestvovati ako se ne pojavi i bivši predsjednik SAD Donald Tramp.

Tramp je dosad odbijao da učestvuje u bilo kojoj od debata u procesu unutarstranačkih izbora za republikanskog predsedničkog kandidata, čime je guverner Floride Ron DeSantis ostao kao jedini mogući učesnik događaja planiranog za četvrtak u Nju Hempširu.

"Imali smo pet sjajnih debata u ovoj kampanji. Nažalost, Donald Tramp ih je sve izbjegao. Nema više gdje da se sakrije.

Sljedeća debata koju ću voditi biće ili sa Donaldom Trampom ili sa Džozefom Bajdenom", rekla je Hejli. 

Njena izjava objavljena je dan nakon najvažnijih unutarstranačkih izbora u Ajovi, na kojima je Tramp osvojio polovinu glasova i pobijedio sa velikom razlikom ispred Hejlijeve, koja je osvojila nešto više od 19 odsto, i DeSantisa, koji je osvojio 21 odsto glasova.

Taj njen potez bi, takođe, mogao biti rezultat poslednje debate u Ajovi, u kojoj su učestvovali samo Hejli i DeSantis. Hejlijeva nije nastupila onako kako se očekivalo, tako da ju je DeSantis na kraju pobedio i izbio na drugo mjesto.

"Naša namera je bila da budemo domaćin debate koja bi proizašla iz izbora u Ajovi, ali smo uvijek znali da će to zavisiti od kandidata i ishoda te trke", naveo je  Van Skot u saopštenju.

Odluka Hejlijeve, takođe, dovodi u pitanje održavanje još jedne debate u Nju Hempširu, koja je zakazanu za nedelju na "Si-En-Enu" .

DeSantis je reagovao na platformi X, rekavši da se Hejli "plaši debate jer ne želi da odgovara na teška pitanja". On ju je, takođe, optužio da se "kandiduje za Trampovu potpredsjednicu" i rekao da se "raduje debati o dva prazna podijuma ove nedjelje".

Trampov portparol Stiven Čung je u utorak nazvao Hejlijevu "očajničkim globalistom koji želi veće poreze, otvorene granice i Kinu koja dominira Sjedinjenim Državama", dodajući da su "zbog toga jedini ljudi koji glasaju za nju demokrate koji pokušavaju da se umešaju u republikanske predizbore".

S obzirom da se republikanska kampanja sada pomjera u Nju Hempšir, uoči predizbora u toj državi sledeće nedjelje, Hejli je izrazila uverenje da će njena privrženost toj državi i ankete koje joj pokazuju da ima podršku, pružiti njenoj kampanji zamah potreban da smanji Trampovu prednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana