Egipatski tenkovi na granici sa Gazom

GS/Agencije
Egipatski tenkovi na granici sa Gazom

Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 25 dana. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u oblasti oko grada Ejlata, a izraelska vojska je saopštila da je uzbuna uslijedila zbog mogućeg dolaska neprijateljske letjelice. Palestinski militantni pokret Hamas je saopštio da njegovi borci uzvraćaju iz teškog pešadijskog naoružanja i  protivtenkovskim raketama prema izraelskim snagama u sjevernoj i južnoj Gazi. Izrael je pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, poslije intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je američki zvaničnik za Tajms of Izrael.

Netanijahu: Dokument o preseljenju Palestinaca u Egipat nema toliki značaj

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas da dokument kojim se predlaže presljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze na Sinajsko poluostrvo u Egiptu nema toliki značaj, pošto je riječ o ''preliminarnom dokumentu''.

-Kao i desetine takvih dokumenata koje pripremaju politički i bezbjednosni ešaloni. „Dan poslije“ je tema o kojoj zvanični izraelski kanali nisu razgovarali, jer su sada usredsređeni na demontažu Hamasovih upravljačkih i vojnih sposobnosti - navodi se u saopštenju Netanijahuovog kabineta, prenosi Si-En-En. Dokument je datiran na 13. oktobar, što je samo nekoliko dana nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, a u njemu Ministarstvo obaveštajnih službi iznosi tri opcije za postupanje sa civilima u Pojasu Gaze.

Autori dokumenta su zaključili da bi tzv. ''Alternativa C'', koja predviđa premještanje civilnog stanovništva Gaze u sjeverni Sinaj, bila najbolja za dugoročnu bezbjednost Izraela.

Kao dio plana, gradovi sa šatorima bili bi izgrađeni na tom području, a trajnija naselja bila bi izgrađena kasnije.

U planu se takođe poziva na otvaranje humanitarnog koridora za pomoć preseljenom stanovništvu i stvaranje bezbjednosnog perimetra kako bi se spriječio njihov povratak u Izrael. Kako navodi Si-En-En, Egipat i Jordan ranije su upozorili da bi prebacivanje Palestinaca iz Gaze na njihove teritorije dovelo do eskalacije sukoba na čitavom Bliskom istoku.

 

Crveni polumjesec: Najmanje 25 civila poginulo u granatiranju kampa Džabalija

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je danas da je 25 civila ubijeno u napadu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na izbjeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze.

Ranije danas vlasti Hamasa su navele da je u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp ubijeno ili povrijeđeno oko 400 ljudi, među kojima je veliki broj žena i djece.

81 ranjeni stanovnik Gaze prelazi u Egipat na hitno liječenje

Uprava za prelaze i granice u Pojasu Gaze saopštila je danas da će 81 stanovnik te palestinske enklave sa teškim tjelesnim povredama biti pušten u Egipat na hitno liječenje.

Egipatske vlasti potvrdile su vlastima Gaze da će 81 osobi biti dozvoljeno da uđe u zemlju nakon što su teško ranjeni u napadima izraelskih snaga, prenio je Rojters.

Prethodno su izraelski mediji javili, pozivajući se na palestinske i egipatske izvore, da će Kairo otvoriti prelaz Rafa kako bi omogućio da se ranjeni Palestinci liječe u egipatskim bolnicama, prvi put od izbijanja rata Izraela i Hamasa.

Izraelski Kanal 12 navodi da Egipat gradi terensku bolnicu duž granice. Kako navodi Tajms of izrael, Egipat do sada nije želio da dozvoli civilima iz Pojasa Gaze da pređu preko granice, dozvoljavajući samo prolaz humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu preko prelaza Rafa.

Prijedlozi Izraela da Egipat primi izbjeglice iz Pojasa Gaze razbjesneli su Kairo, posebno zato što je Jerusalim odbio da javno obeća da će onima koji napuste tu palestinsku teritoriju biti dozvoljen povratak.

Zvaničnik UN dao ostavku zbog ''genocida u Gazi''

Direktor Kancelarije komesara za ljudska prava UN Krejg Mokhiber dao je danas ostavku na tu funkciju u znak protesta što UN ''nisu uspjele da zaustave genocid u Gazi''.

Kako prenosi Si-En-En, on je u pismu u kojem obrazlaže razlog ostavke naveo da je Gaza ''školski primjer genocida'' i dodao da je živio u Gazi radeći na osnaživanju ljudskih prava 90-ih godina prošlog vijeka.

On je optužio SAD, Veliku Britaniju i druge evropske zemlje da ''pružaju diplomatsko i političko pokriće za prikrivanje zločina Izraela''.

Mokhiber je naveo da UN više puta nisu uspjele da zaustave genocid u raznim dijelovima svijeta. '

-Visoki komesaru, ponovno nismo uspjeli - naveo je on u pismu koje je adresirao Komesaru Un za ljudska prava Volkeru Turku.

U Pojasu Gaze poginulo dvoje djece francuske nacionalnosti

Dvoje djece francuske nacionalnosti poginulo je na sjeveru Pojasa Gaze, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su njihova majka i treće dijete povrijeđeni. Dodaje se da konzulat Francuske u Jerusalimu još nije uspio da uspostavi kontakt sa majkom ubijene djece i da Ministarstvo u ovom trenutku ne zna kakvo je stanje porodice.

U saopštenju je ponovljen zahtjev Pariza da stranim državljanima, a posebno Francuzima, bude omogućeno da napuste Pojas Gaze. -Francuska ponavlja hitan poziv na humanitarno primirje kako bi humanitarna pomoć stigla do onih kojima je potrebna. Humanitarni pristup mora biti kontinuiran, brz, siguran i nesmetan, tako da pomoć može održivo zadovoljiti potrebe civilnog stanovništva u Gazi - ističe se u saopštenju.

Hamas najavio da će osloboditi nekoliko stranih talaca u narednim danima

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas najavilo je danas da će osloboditi nekolicinu ''stranih talaca'' u narednih nekoliko dana.

-Obavijestili smo posrednike da ćemo u narednih nekoliko dana osloboditi određeni broj stranaca - rekao je portparol Hamasa Ezedin Al-Kasam, a prenosi Si-En-En.

Hamas je do sada pustio četvoro talaca da se vrate u Izrael, dok su Izraelske odbrambene snage oslobodile jednu svoju pripadnicu. Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela masovno raketiranje juga Izraela, a potom izvela i kopneni upad i uzela više od 200 talaca.

IDF: U vazdušnom napadu na Džabaliju ubijen jedan od vođa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas Ibrahima Biarija, zaduženog za teritoriju izbjegličkog kampa Džabalija na sjeveru te palestinske teritorije.

IDF je saopštio da su u napadu ubijeni Bijari i nekoliko drugih pripadnika Hamasa, kao i da su se podzemni tuneli urušili i doveli do rušenja nekoliko okolnih zgrada, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se takođe navodi da je vazdušni udar na Džabaliju bio dio ''šireg napada'' na operativce Hamasa i infrastrukturu koja pripada bataljonu centralne Džabalijske grupe.

-Udar je oštetio komandu i kontrolu Hamasa u toj oblasti, kao i njegovu sposobnost da usmjerava vojnu aktivnost protiv vojnika IDF koji djeluju širom Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju. Egipat stacionirao tenkove i oklopna vozila u blizini granice sa Gazom

Oružane snage Egipta stacionirale su danas tenkove i oklopna vozila u blizini prelaza Rafa na granici sa Pojasom Gaze.

Na terenu se nalaze desetine vozila, prenosi Tajms of Izrael. Portal navodi da Egipat strahuje od priliva desetina hiljada palestinskih izbjeglica zbog napada Izrael na Pojas Gaze i dosad je granicu držao uglavnom zatvorenom, propuštajući samo kamione sa humanitarnom pomoći.

Mogućnosti Egipta su ograničene sporazumom sa Izraelom iz 1979. godine u pogledu broja snaga koje smije da stacionira na Sinajskom poluostrvu, iako se dešavalo da Izrael odobri da se prekrše ta ograničenja, kada se Egipat borio protiv islamističkih pobunjenika u toj oblasti.

Blinken: Bajden zatražio dodatnu finansijsku pomoć za Izrael i Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je predsjednik Džozef Bajden zatražio dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde dolara za Izrael, kako bi nastavile da se bore protiv Rusije i palestinske militantne grupe Hamas.

Tokom zajedničkog obraćanja pred Odborom za odobravanje budžetskih izdvajanja Senata SAD, zajedno sa sekretarom odbrane Lojdom Ostinom, Blinken je zatražio i dodatnih devet milijardi za humanitarnu pomoć Izraelu i Gazi, 13,6 milijardi dolara za američku graničnu bezbjednost, kao i četiri milijarde za vojnu pomoć i vladino finansiranje radi suprostavljanja kineskim regionalnim aktivnostima u Aziji.

-Naši protivnici su prije dvije i po godine ocijenili da se SAD trajno razdvajaju kod kuće, da smo otuđeni od naših saveznika i partnera širom svijeta. Radeći zajedno, pokazali smo da američka otpornost, njena snaga i liderstvo u svijetu ostaju bez premca - rekao je Blinken.

Dodao je da su SAD izgradile partnerstva sa zemljama u svijetu koje ''nose svoj dio tereta''.

Erdogan: Turska spremna da preuzme odgovornost za bezbjednosni mehanizam u Gazi

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska spremna da preuzme odgovornost, u slučaju da se uspostavi regionalni bezbjednosni mehanizam uslijed tekućih izraelskih napada na Gazu.

-Smatramo da je neophodno stvoriti novi bezbjednosni mehanizam u saradnji sa regionalnim akterima. Turska je spremna da preuzme odgovornost ako se takav korak preduzme - rekao je Erdogan novinarima poslije sjednice Vlade, prenosi Dejli Sabah.

On je kazao da je Izrael činio zločine protiv čovječnosti u proteklih 25 dana, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, napominjući da Turska vodi razgovore kako bi osigurala da počinioci ratnih zločina u Gazi budu pozvani na odgovornost pred zakonom. Erdogan je kritikovao zapadne zemlje i zbog njihovog saučesništva u, kako je naveo, ratnim zločinima Izraela.

Galant: IDF ostvario napretke u Gazi, ali i plaća visoku cijenu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da izraelska vojska (IDF) ostvaruju “značajne napretke” u kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze, ali da za to “plaća visoku cijenu”.

-Raspoređujemo snage u velikom obimu, duboko u Pojasu - rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da se vode borbe protiv snaga koje djeluju u Gazi, kao i da su “rezultati i dostignuća na bojnom polju veoma visoki”.

-Nažalost, u ratu postoje i cijene, a cijene su posljednjeg dana bile visoke - kazao je Galant. Uprkos tome, naglašava Galant, Izrael je odlučan da nastavi i pobijedi u sukobu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

 

Lavrov: Neprihvatljivo širenje oružanog sukoba na teritoriju Sirije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa sirijskim kolegom Fajsalom Mikdadom, kome je rekao da je neprihvatljivo širenje oružanog sukoba na teritoriju Sirije i drugih zemalja na Bliskom istoku.

-Lavrov je ukazao na neprihvatljivost izraelskih vazdušnih napada na teritoriju Sirijske Arapske Republike koji su sve češći - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o opasnosti od pokušaja spoljnih sila da Bliski istok “pretvore u geopolitičku arenu za obračun”.

Tokom razgovora je istaknuta potreba da se hitno okonča krvoproliće u Gazi, kao i da se riješe svi humanitarni problemi nastali kao posljedica borbi. Ministri su ponovo potvrdili posvećenost savjesnom sprovođenju odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na osnovu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Kisindžer: Rješenje o dvije države nije garancija da se neće ponoviti napadi

Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je danas da rješenje sa dvije države za sukob Izraela i Palestinaca nije garancija da se neće ponoviti ono što se dešava posljednjih nedjelja.

Dodao je da podržava mirno rješenje situacije na Bliskom istoku, ali ističe da je ono daleko sve dok je palestinska militantna grupa Hamas umiješana u sukob.

-Ja sam za mirno rješenje, ali mi se čini da je ono daleko sve dok je Hamas umiješan u sukob. Više bih volio pregovore između arapskog svijeta i Izraela. Pogotovo poslije ovih događaja, ne vidim da su direktni pregovori između Izraela i Palestinaca zaista plodonosni - rekao je Kisindžer u intervjuu za švajcarski list “Noje cirher cajtung”.

On je dodao da “formalni mir” ne garantuje uspostavljanje “trajnog mira”.

-Iskustvo sa Hamasom pokazuje koliko je teško rješenje sa dvije države. Izraelski premijer Arijel Šaron je 2005. godine učinio Pojas Gaze kvazi nezavisnim kako bi se testirala mogućnost takvog rješenja. Međutim, to je učinilo situaciju još složenijom - naveo je Kisindžer.

Dodao je da je situacija u posljednje dvije godine postala mnogo gora nego 2005. godine. On smatra da Zapadnu obalu treba staviti pod jordansku kontrolu, umjesto da se teži rješenju sa dvije države.

-Nadam se da će na kraju doći do pregovora poput onih koje sam ja smio da vodim na kraju Jomkipurskog rata. U to vrijeme Izrael je bio jači u poređenju sa okolnim silama. Danas je potrebna veća američka posvećenost da se spriječi nastavak sukoba - rekao je Kisindžer.

Istakao je da bi najbolji scenario za Bliski istok bio kada bi Egipat, Saudijska Arabija i druge arapske države bile spremne da izvrše pritisak na radikalne elemente i nametnu mirno rješenje.

-Međutim, bojim se da će ih događaji u posljednjih nekoliko nedjelja natjerati da zauzmu radikalniji stav. Ovo stvara situaciju u kojoj Sjedinjene Države moraju da izbalansiraju odnos snaga -naveo je Kisindžer.

Govoreći o Rusiji, rekao je da je Moskva, prije rata u Ukrajini, generalno stajala na strani Izraela u sukobu sa Arapima.

-Ukoliko bi Rusija sada intervenisala, imala bi dvije opcije: da stane na stranu Arapa ili da djeluje kao posrednik, što bi bilo čudno, s obzirom na rat u Ukrajini - rekao je on.

Dodao je da je najveći problem sa Rusijom taj što Zapad ne zna šta ona misli jer “uopšte nema” dijalog sa Moskvom.

Odgovarajući na pitanje da li aktuelna kriza otvara mogućnost da Kina napadne Tajvan, Kisindžer kaže da je to “teoretski moguće”.

-Međutim, mislim da Kina nije spremna za takav sukob. Po mom mišljenju, Kina bi trebalo da razvija odnose sa Sjedinjenim Državama, ali moramo biti oprezni da stav koji su zauzele SAD to ne onemogući.SAD treba da se pomire sa Kinom - rekao je najpoznatiji američki državni sekretar.

Norveška: Izrael je možda prekršio međunarodno pravo tokom napada na Gazu

Norveška vjeruje da je Izrael možda prekršio međunarodno pravo prilikom bombardovanja Pojasa Gaze tokom kojeg su naselja sravnjena sa zemljom i ubijene su hiljade Palestinaca, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Espen Bart Eide.

On je za Rojters rekao da, i pored toga što zvanično Oslo podržava pravo Izraela na samoodbranu, humanitarno pravo mora da se poštuje.

-To znači da treba praviti razliku između boraca i civila i osigurati da vojni napadi budu proporcionalni kako bi se izbjegla prekomjerna šteta po civile i civilnu infrastrukturu- naglasio je Eide.

Dodao je da vjeruje da je bilo slučajeva kada ta proporcionalnost nije u potpunosti poštovana.

Gaza: Izbjeglički kamp Džabalija u potpunosti uništen u napadu Izraela

Direktor uprave civilne zaštite u Gazi, Ahmad el Kalut, rekao je danas da je izbjeglički kampa Džabalija u potpunosti uništen usljed izraelskog bombardovanja.

-Ovi objekti su dom stotina ljudi. Okupacione vazdušne snage su ih uništili sa šest bombi američke proizvodnje. Ovo je najnoviji masakr koji je izveo izraelski agresor u Pojasu Gaze - rekao je El Kalut novinarima ispred bolnice Kan Junis, prenosi Al Džazira. On je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah reaguje kako bi zaustavio Izrael, “prije nego što bude kasno”.

Vlasti Hamasa su navele da je u izraelskom vazdušnom napadu na izbjeglički kamp ubijeno ili povrijeđeno oko 400 ljudi, među kojima je veliki broj žena i djece.

BBC: Tenkovi i oklopna vozila kreću se ka gradu Gaza

Izraelski tenkovi i oklopna vozila neprestano se kreću ka gradu Gaza i probili su se u sjeverna predgrađa grada, javlja danas BBC. Britanski javni servis navodi da se izraelska vojska (IDF) nije mnogo izjašnjavala na ovu temu, osim da proširuje kopnene operacije.

Međutim, britanski medij prenosi da IDF navodi da Hamas ima brojnu mrežu tunela koje koristi kao komandne i kontrolne centre. -Kako smo čuli od kolega, izraelske snage su se probile u sjeverna pregrađa grada Gaza i tamo se nalaze oklopna vozila sa obe strane dva puta koji vodi od sjevera ka jugu. Jedan put ide duž obale, sa sjevera grada Gazem a drugi ide direktno kroz Pojas, ka jugu grada -navodi BBC.

-Ono što je trenutno nejasno je šta bi moglo da se desi civilima. Znamo da ima stotine hiljada ljudi koji nisu poslušali izraelski poziv da se pomjere ka južnom delu Pojasa Gaze. Djeluje da su oni koji su ostali u gradu sada zaglavljeni tamo - piše BBC.

Jemenski Huti potvrdili da su raketama i dronovima gađali Izrael

Jemenski Huti potvrdili su danas da su lansirali “veliki broj” balističkih raketa i dronova ka Izraelu.

-Napali smo Izrael tri puta i još ćemo ga napadati - naveo je portparol Huta, Jahja Sare, prenosi BBC.

Izraelska vojska ranije je saopštila da je njen protivvazdušni sistem “erou” presreo projektil zemlja-zemlja lansiran iz “oblasti Crvenog mora” ka Izraelu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su vazdušni sistemi pratili putanju projektila i presreli ga “u operativno najboljem vremenu i lokaciji”.

Ovo je bila prva operativna upotreba “erou” sistema u aktuelnom ratu, dodali su iz izraelske vojske.

-Sve prijetnje su zaustavljene van teritorije Izraela. Nije zabilježen upad na našu teritoriju - saopštio je IDF.

IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je rukovodio napadom na kibuc Erez

Komandant Hamasa Nasim Abu Ajina, koji je rukovodio napadom 7. oktobra na izraelski kibuc Erez i selo Netiv HaAsara, ubijen je u avionskom udaru u ponedjeljak, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i Izraelska bezbjednosna agencija Šin Bet.

Nasim Abu Ajin bio je komandanta bataljona Beit Lahija Sjeverne brigade Hamasa, prenosi CNN.

On je, kako je navedeno, pomagao i u razvoju bespilotnih letjelica i napada paraglajderima.

Njegova smrt će omesti Hamasove napore da "poremeti kopnene aktivnosti IDF-a", navodi se u saopštenju.

Hezbolah ispalio rakete na sjever Izraela, IDF gađa ćeliju militantne grupe

Libanska militantna grupa Hezbolah ispalila je danas rakete na dva položaja izraelske vojske (IDF) na sjeveru Izrael, saopštio je IDF i dodao da je izvršen napad na ćeliju Hezbolaha u južnom Libanu.

Iz izraelske vojske navode da se ćelija spremala da izvrši napad protivtenkovskim vođenim projektilima na severni Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Pored toga, navodno su se dogodila i dva neuspješna lansiranja projektila iz Libana koji nisu prešli na teritoriju Izraela.

Presretnut projektil lansiran iz pravca Crvenog mora

Izraelska vojska presrela je projektil tipa zemlja-zemlja koji je letio iz pravca Crvenog mora, saopštile su Odbrambene snage Izraela.

U saopštenju je naglašeno da je projektil presretnut "u najprikladnije vrijeme na najprikladnijem mjestu".

"Projektil tipa zemlja-zemlja lansiran ka teritoriji Izraela iz područja Crvenog mora uspješno je presretnut korištenjem dalekometnog antiraketnog sistema `strijela`. Sistemi protivvazdušne odbrane pratili su putanju projektila, koji je presretnut u najprikladnije vrijeme na najprikladnijem mjestu", navedeno je u saopštenju.

Iranski general: Amerika upravlja izraelskim operacijama iz Tel Aviva

Američki vojni komandanti nalaze se u podzemnoj bazi u Tel Avivu, kako bi koordinisali operacije Izraela u Pojasu Gaze, izjavio je komandant iranskog vojnog centra za komandu Generalštaba "Hatam el Anbia" general-major Golam Ali Rašid.

On se pozvao na iranske obavještajne podatke koji pokazuju da se komandanti Američke centralne komande, Ratnog vazduhoplovstva i Oružanih snaga SAD nalaze u podzemnoj bazi u Tel Avivu, gdje zajedno sa izraelskim komandantima nadgledaju i upravljaju operacijama Izraela u Pojasu Gaze, piše iranska novinska agencija "Tasnim".

"To pokazuje da su mjere koje preduzimaju SAD u suprotnosti sa njihovim tvrdnjama o ograničavanju rata u regionu, s obzirom na slanje hiljada destruktivnih bombi i projektila u okupiranu Palestinu i podršku /Izraelu/ na terenu", rekao je Rašid.

Rašid je dodao da ni Izraelci ni Amerikanci nisu komentarisali obavještajne podatke Irana.

Palestinci odbacili izraelski plan za preseljenje na Sinajsko poluostrvo

Izraelsko Ministarstvo za obaveštajne poslove izradilo je ratni predlog za preseljenje 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo, što je izazvalo osudu Palestinaca i pogoršalo tenzije sa Kairom.

Ipak, kancelarija premijera Benjamina Netanijahua odbacila je ovaj plan nazivajući ga "hipotetičkom vježbom" i obrazlažući da je u pitanju samo koncept na papiru.

Međutim, ovi zaključci su samo produbili strahove Egipta da Izrael želi da pretvori Gazu u problem Egipta, prenio je AP.

"Protiv smo prelaska na bilo koje mesto, u bilo kakvom obliku i to smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe", rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeneh.

Prema njegovim riječima, masovno preseljenje bilo bi ravno "objavi novog rata".

"Nećemo dozvoliti da se ponovi ono što se desilo 1948. godine", naglasio je on.

Izrael dozvolio da 80 kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u Gazu

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da će 80 kamiona sa humanitarnom pomoći danas ući u Gazu, čime se nastavlja povećanje broja humanitarnih pošiljki,  prenosi Tajms of Izrael.

Od ponedjeljka, Izrael je dozvolio da ukupno 144 kamiona sa hranom, vodom i lijekovima uđe u Pojas Gaze, prema Palestinskom Crvenom polumjesecu.

Jedan neimenovani američki zvaničnik izjavio je jutros za Tajms of Izrael da je Izrael pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, poslije intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Kako je navedeno, dogovor je usledio nekoliko sati nakon što je Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila da ograničeni broj kamiona pomoći koji ulaze u Gazu ne može da zadovolji "humanitarne potrebe bez presedana" u toj palestinskoj enklavi.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra izvela masovan raketni napad, a potom i kopneni upad na jug Izraela.

Zvaničnici UN su saopštili da je potrebno najmanje 100 kamiona pomoći dnevno za enklavu, u koju je svakodnevno pristizalo 500 kamiona, prije nego što je Izrael uveo blokadu.

Raketa pogodila kuću u izraelskom pograničnom mjestu Eškol, nema žrtava

Jedna kuća je danas oštećena raketom, saopštile su vlasti izraelske opštine Eškol, koja se nalazi uz granicu sa Pojasom Gaze.

U napadu nije bilo povrijeđenih, pošto je u trenutku udara objekat bio prazan, saopštile su lokalne vlasti.

Sirene za vazdušnu opasnost sporadično se oglašavaju danas u izraelskim pograničnim naseljima, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski gradovi u blizini granice sa Pojasom Gaze uglavnom su evakuisani zbog sukoba koji se tu vodi sa palestinskim militantima Hamasa.

Privedeno troje Izraelaca zbog povezanosti sa islamistima

Izraelska bezbjednosna agencija Šin Bet privela je troje Izraelaca pod sumnjom da su povezani sa "Islamskom državom", javio je "Radio Vojske Izraela" /"IDF radio"/.

U izvještaju se navodi da je operacija izvršena u saradnji sa izraelskom policijom.

Prema navodima "IDF radija", privedena lica planirala su da izvrše teroristički napad usljed vojnog sukoba Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas, prenio je TASS.

"IDF radio" ističe da osumnjičeni dolaze iz sjevernog dijela Izraela.

U izvještaju se ne navodi kada i gdje je napad bio planiran.

Izraelski ambasador pri UN nosio žutu Davidovu zvijezdu, kritike Jad Vašema

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je da će nositi žutu Davidovu zvijezdu dok Savjet bezbjednosti UN ne osudi "Hamasova zvjerstva", zahtevajući pritom "momentalno oslobađanje" talaca palestinske militantne grupe.

Erdan je na reveru nosio žutu Davidovu zvijezdu na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koji zbog nedostatka konsenzusa nije uspio da usvoji nijednu rezoluciju koja se tiče rješavanja situacije u Izraelu i Gazi.

Direktor muzeja Jad Vašem Holokaust, Dani Dajan kritikovao je izraelskog ambasadora Erdana jer je nosio žutu Davidovu zvijezdu, rekavši da to "obeščašćuje i žrtve Holokausta i državu Izrael".

"Žuta zvijezda simbolizuje nemoć jevrejskog naroda, koji je bio u nemilosti drugih. Danas imamo nezavisnu državu i snažnu armiju", naveo je Dajan na Tviteru, preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da je Izrael trenutno gospodar svoje sudbine.

 "Danas nosimo bijelo-plavu zastavu, a ne žutu zakrpu", poručio je Dajan.

Jevreji su morali da nose žutu Davidovu zvijezdu po naređenju nacista, kako bi bili istaknuti u javnosti a danas se stavljanje te zvijezde smatra načinom evociranja Holokausta.

Oglasile se sirene oko grada Ejlata

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u oblasti oko grada Ejlata, a izraelska vojska je saopštila da je uzbuna uslijedila zbog mogućeg dolaska neprijateljske letjelice.

Neposredno nakon oglašavanja sirena, izraelski radio je javio da je protivazdušna odbrana oborila dron iznad Crvenog mora.

Izraelska vojska nije objavila druge detalje.

Mediji: Izrael pristao da pušta 100 kamiona pomoći svakog dana u Gazu

Izrael je pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, poslije intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je američki zvaničnik za Tajms of Izrael.

Kako je navedeno, dogovor je uslijedio nekoliko sati nakon što je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) upozorila da ograničeni broj kamiona pomoći koji ulaze u Gazu ne može da zadovolji "humanitarne potrebe bez presedana" u toj palestinskoj enklavi.

Samo 171 kamion pomoći ušao je u Pojas Gaze od kada je prije desetak dana omogućen ulazak preko prelaza Rafa sa Egiptom.

U međuvremenu su UN saopštile da je potrebno otvoriti još jedan granični prelaz za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

"Više od jednog graničnog prelaza je potrebno za isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gaze, a Kerem Šalom, koji je pod kontrolom Izraela, jedini je prelaz opremljen za brzu obradu dovoljno velikog broja kamiona", rekla je viša zvaničnica UN Lisa Douten na sinoćnoj hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti povodom humanitarne situacije u Gazi.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra izvela masovan raketni napad, a potom i kopneni upad na jug Izraela.

WAFA:U napadima izraelskih aviona na Pojas Gaze danas ubijeno desetine civila

U napadima izraelskih borbenih aviona na Pojas Gaze danas je ubijeno desetine civila, većinom djece i žena, tvrdi palestinska novinska agencija WAFA.

 U izvještaju, koji se poziva na izjave zvaničnika bolnice Abu Jusuf Al-Nadžari u gradu Rafa, južno od Pojasa Gaze, navodi se da su poginula djeca i da je veliki broj ranjenih, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću u vlasništvu jedne porodice zapadno od grada.

Palestinska agencija izvještava da su izraelski ratni avioni uništili višespratni stambeni objekat u naselju Al-Zaitaun, jugoistočno od grada Gaze, i da je u napadu bilo dosta mrtvih i ranjenih, od kojih su većina bili deca, žene i starije osobe, koji su ležali pod ruševinama.

Navodi se i da je 13 civila, od kojih su svi žene i djeca, ubijeno nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću u oblasti Al-Zavaida u centralnom pojasu Gaze.

Hamas protivtenkovskim raketama gađa izraelske snage koje napadaju grad Gazu

Palestinski militantni pokret Hamas je saopštio da njegovi borci uzvraćaju iz teškog pešadijskog naoružanja i  protivtenkovskim raketama prema izraelskim snagama u sjevernoj i južnoj Gazi, koje od jutros napadaju glavni grad enklave, što izaziva zabrinutost zbog teškog položaja palestinskih civila koji tu žive.

Izrael je posljednjih dana proširio kopnene operacije u Pojasu Gaze, napredujući prema gradu Gazi iz dva pravca i pokušavajući da tenkovima "presječe" pojas na dva dela.

Očevici su za Rojters rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavni put u pravcu sjever-jug u Pojasu Gaze i napale grad Gazu iz dva pravca.

Brigade Al Kasam, militantno krilo Hamasa, saopštile su jutros da su ispalile protivtenkovske rakete na izraelske snage i da trupe "napadaju na južnu osu Gaze".

Hamas je takođe saopštio da je raketama gađao dva izraelska tenka i buldožera u sjeverozapadnoj Gazi, prenosi Gardijan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana