Egipat zabranio rad Hamasa

Tanjug
Egipat zabranio rad Hamasa

Kairo - Egipatski sud zabranio rad i aktivnosti Hamasa koja je na vlasti u susjednim palestinskim teritorijama Pojasa Gaze i naložio zaplijenu njene imovine u Egiptu.

"Sud je naredio zabranu rada Hamasa i aktivnosti u Egiptu", naveo je sudija egipatskog suda u izjavi za agenciju Rojters i dodao da je sud takođe naredio zatvaranje Hamasove kancelarija u Egiptu i susprendovao sve poslove te grupe.

Odnosi sa Hamasom u Egiptu su naglo pogoršani od kada je nova egipatska vlast sa podrškom u vojsci, uklonila prvog izabranog egipatskog predsjednika na izborima Mohameda Morsija prošlog jula, navodi AP.

Hamas je izdanak egipatske Muslimanske braće koju je Vlada proglasila za terorističku grupu i egipatske vlasti Hamas vide kao veliku bezbjednosnu prijetnju, optužujući grupu za podršku islamističkim pobunjenicima, inspirisanim Al Kaidom, na Sinajskom poluostrvu.

Palestinska islamistička grupa Hamas osudila je danas odluku egipatskog suda da zabrani njihove aktivnosti, ocijenivši da ciljaju na palestinsko pitanje.

"Odluka šteti slici Egipta i njenoj ulozi u palestinskoj stvari. To odražava stav protiv palestinskog otpora", rekao je portparol Hamasa sa sjedištem u Gazi Sami Abu Zuhri, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana