Džonson & Džonson dogovora sa 40 država SAD rješavanje istraga oko pudera za bebe

Tanjug
Džonson & Džonson dogovora sa 40 država SAD rješavanje istraga oko pudera za bebe

NjU BRANSVIK, SAD - Kompanija Džonson end Džonson saopštila je da je postigla probni dogovor sa više od 40 američkih saveznih država u vezi sa njihovima istragama o upotrebi pudera za bebe na bazi minerala talka i drugih proizvoda, za koje su mnogi tvrdili da su kancerogeni.

 Kompanija, koja se bavi proizvodnjom lekova, medicinskih i srodnih proizvoda, objavila je da očekuje da će platiti iznos u visini od 645 miliona, čime je potvrdila ranije objavljenu cifru, prenio je Bi-Bi-Si.7

Dogovor bi bio deo daleko većeg poravnanja koje firma pokušava da postigne kako bi riješila potraživanja u vezi sa bezbjednošću njenih proizvoda. Iako Džonson napominje da su njihovi proizvodi bili sigurni za potrošače, suočava se sa više od 50.000 slučajeva u kojima potrošači tvrde da je upotreba pudera za bebe pomenute firme na bazi talka izazvala rak.

Pojedinci čak tvrde i da proizvod sadrži azbest, koji je takođe kancerogen. Kompanija je osnovala podružnicu u nastojanju da reši tužbe pred stečajnim sudom, a prošle godine je predložila nagodbu od skoro devet milijardi dolara. Međutim, sudije su blokirale te planove, presudivši da podružnica nije u finansijskim problemima i da ne može da koristi stečajni sistem za rešavanje tužbi.

Potpredsjednik za parnice kompanije Erik Has rekao je da Džonson end Džonson nastavlja da radi na širem rešenju pomenutih slučajeva.

"Nastavićemo da rešavamo potraživanja onih koji ne žele da učestvuju u našem predlogu sporazumnog rešavanja stečaja kroz parnicu ili nagodbu", napomenuo je on. Bi-Bi-Si podsjeća da je Džonson end Džonson dobio većinu tužbi kada je reč za puderu sa talkom, a kompanija tvrdi da proizvodi ne sadrže azbest i ne izazivaju rak. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana