Džo Bajden odustao od predsjedničke trke!

GS
Foto: X.com

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden povukao se iz predsjedničke trke, zvanično je potvrdio na društvenim mrežama.

Bajden je podijelio izjavu na društvenoj mreži X u kojoj je naveo da je "u najboljem interesu njegove stranke da se povuče i da se fokusira isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata".

- Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Uložili smo istorijska sredstva u obnovu naše nacije, smanjenje cijena lijekova na recept za starije osobe i proširenje pristupačnog zdravstvenog osiguranja za rekordan broj Amerikanaca. Pružili smo prijeko potrebnu njegu za milion veterana izloženih toksičnim supstancama. 

Donijeli smo prvi zakon o sigurnosti oružja u posljednjih 30 godina. Imenovali smo prvu Afroamerikanku u Vrhovni sud. I donijeli smo najznačajniji zakon o klimatskim promjenama u istoriji svijeta. Amerika nikada nije bila bolje pozicionirana za liderstvo nego što je danas - rekao je Bajden.

Dodao je kako su svi ovi uspjesi postignuti zahvaljujujući američkom narodu.

- Zajedno smo prevazišli pandemiju koja se javlja jednom u vijeku i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokratiju. I revitalizirali i ojačali naše saveze širom svijeta - naveo je on i dodao:

- Ovo je bila najveća čast mog života, služiti kao vaš predsjednik. Dok se spremam obratiti naciji kasnije ove sedmice i detaljnije objasniti svoju odluku, želim izraziti svoju najdublju zahvalnost svima koji su radili tako naporno da me ponovo izaberu. 

Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Heris na tome što je bila izvanredna partnerica u ovom radu. I želim izraziti svoju iskrenu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje ste mi ukazali, prenosi Avaz.

pic.twitter.com/RMIRvlSOYw

— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana