Džek Lu položio zakletvu za ambasadora, stiže u Izrael u kritičnom trenutku

Tanjug
Džek Lu položio zakletvu za ambasadora, stiže u Izrael u kritičnom trenutku

VAŠINGTON - Džek Lu je položio zakletvu za novog američkog ambasadora u Izraelu nakon što je Senat izglasao njegovo imenovanje, saopštio je Stejt department.

-Ambasador stiže u Izrael u kritičnom trenutku. Ambasador je nevjerovatno kvalifikovan, posvećen je javni službenik - navodi se u objavi na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Za imenovanje Lua glasala su 53 senatora, dok je 43 bilo protiv, pri čemu su ga podržale stranačke kolege iz Demokratske stranke, dok su republikanci mahom glasali protiv.

Demokrate su se zalagale za brzo popunjavanje upražnjenog mjesta u ambasadi u Izraelu nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, međutim republikanci su oštro kritikovali Lua zbog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je potpisan tokom administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame.

Oni su kritikovali Luov rad, dok je bio u Obaminom kabinetu, na implementaciji sporazuma sa zemljom koja je, kako su naveli, zakleti neprijatelj Izraela.

Sa druge strane, demokratski senator Ben Kardin rekao je da je Izrael pozdravio nominaciju Džeka Lua za ambasadora.

SAD nisu imale ambasadora u Izraelu od jula, kada je Tom Najds napustio tu funkciju, poslije čega je predsjednik Džozef Bajden nominovao Lua u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana