Dvanaestogodišnjak osuđen zbog terorističke propagande

Tanjug
Dvanaestogodišnjak osuđen zbog terorističke propagande

PARIZ - Dvanaestogodišnji dječak proglašen je krivim jer je na internetu stao u odbranu terorizma, saopštio je danas Pol-Eduar Lalua, državni tužilac iz grada Monbelijara na istoku Francuske.

Aktivnosti na internetu ovog dječaka, koji je snimio više od 1.700 video-snimaka propagande ili scena masakra, privukle su pažnju francuskih vlasti, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Od decembra 2023. godine, dječak je objavio na internetu više od 1.700 video-snimaka propagande ili scena masakra koje su počinili džihadisti i dijelio ih je putem nekoliko šifrovanih aplikacija za komunikaciju, rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Tokom gotovo četvoročasovnog zatvorenog saslušanja pred sudijom za maloljetnike, dječak je priznao da se zainteresovao za islam, a zatim je pristupio portalima za otvorene diskusije Discord-a i Telegram-a.

"Bio je u mogućnosti da učestvuje u diskusijama o radikalnom islamu i više puta nam je objasnio da je bio regrutovan", precizirao je tužilac, koji je početkom jula najavio otvaranje postupka protiv dječaka.

S obzirom na njegove godine, dječak, koji živi u francuskom gradu Sošou, tada nije mogao biti stavljen pod sudski nadzor, ali je podložan privremenim pravnim mjerama prije izricanja krivične sankcije koja će biti izrečena za sedam mjeseci, precizirao je tužilac Lalua.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana