Dva robota tragaju za podmornicom, moguće da je kiseonik na "Titanu" već potrošen

Srna
Foto: Institut za pomorska istraživanja "Ifremer"

NjU FAUNLEND - Dva daljinski upravljana robota su počela potragu za nestalom podmornicom "Titan".

Kanadski daljinski upravljan robot "je već stigao na morsko dno" i započeo je potragu u četvrtak rano ujutro, navodi američka obalna strana.

"Kanadski brod Horizon Arktik je spustio ROV koji je dostigao morsko dno i započeo potragu za nestalom podmornicom", objavila je američka obalna straža na Tviteru.

Francuski istraživački brod je takođe stigao u područje potrage za podmornicom "Titan" i specijalni robot Viktor 6000 već je spušten u vodu, saopštio je francuski Institut za pomorska istraživanja "Ifremer".

U saopštenju se navodi da će istraživačko plovilo "Atalante" prvo upotrijebiti eho-sondu, kako bi se mapiralo dno okeana i bolje usmjerio robot, javio je Rojters.

Podmornica bi mogla biti u veoma dubokoj vodi jer je sposobna da dostigne dubinu od 4.000 metara, što je dovoljno da dođe do olupine Titanika koja leži na 3.800 m ispod površine.

Radio i GPS signali ne mogu da putuju kroz vodu, pa se umjesto toga koriste daljinski upravljani roboti za potragu.

Viktor 6000, koja se koristi u ovoj fazi, sposobna je da dođe do dna mora i prenosi slike na površinu, kao i da izvodi izuzetno delikatne manevar kao što su rezanje ili uklanjanje otpada.

 

Osim Francuske, u potrazi pomaže i Velika Britanija, koja je u sklopu tima za potragu poslala i mornaričku podmornicu.

Neimenovani portparol premijera Velike Britanije Rišija Sunaka rekao je novinarima da je u područje nestanka "Titana" poslat i avion sa posebnom opremom.

Prema procjenama američke obalne straže, smatra se da su potrošeni sati zaliha kisika za disanje u podmornici, mada su ovo samo procjene i mnogo će zavisiti od mjera koje su putnici poduzeli da sačuvaju vazduh. 

Dr Rob Larter iz Britanskog antarktičkog istraživanja rekao je "iako je to očajna situacija, ima nade i morate ostati optimistični što je duže moguće".

Objasnio je da je nemoguće da brodovi na površini mora pronađu Titan pomoću sonara, jer je tako mali.

Napomenuo je da lupkanje koje se prvi put čulo u srijedu nije dovelo do sužavanja područja pretrage.

Stručnjaci kažu da još uvijek nije jasno da li je podmornica na površini ili na morskom dnu, i upozoravaju da će biti potrebne "sedmice intenzivnog istraživanja" da bi se locirala.

Potraga je proširena na površinu veličine dvije američke države Konektikat, na dubini od oko četiri kilometra.

Američka Obalska straža saopštila je da se čula dodatna buka, ali nije jasno tačno odakle.

U međuvremenu, novi tim je raspoređen na potrazi za podmornicom, koja je vozila turiste da vide olupinu "Titanika". Kontakt sa pet ljudi u podmornici izgubljen je u nedjelju, 18. juna.

Portparol američke Obalske straže Džejson Frederik izjavio je da postoje šanse da se spasi posada podmornice nestale u Atlantiku, jer su spasilačke operacije u punom zamahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana