Dva američka strateška bombardera prvi put stacionirani u Rumuniji

Tanjug
Dva američka strateška bombardera prvi put stacionirani u Rumuniji

BUKUREŠT - Dva aviona tipa B-52X Stratofortres američkih vazduhoplovnih snaga, iz sastava 2. borbenog krila u bazi Berksdejl u Lujzijani, stigla su u nedjelju u vazduhoplovnu bazu Mihail Kogalničeanu u Rumuniji, saopštila je komanda američkih vazduhoplovnih snaga, koja podsjeća da su ih tokom leta ka Rumuniji iznad Barencovog mora, presrela dva ruska aviona.

Raspoređivanje dva američka B-52 bombardera u rumunskoj bazi znači da će prvi put američki strateški bombarderi operisati sa teritorije Rumunije, piše sajt “Aviationist”.

Prema nedavnom pisanju BBC-a, planirano je da rumunska baza Mihail Kogalničeanu postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi.

Pojašnjavajući jučerašnji događaj iznad Barencovog mora, američke vazduhoplovne snage u Evropi navele su da su, dok su letjeli u međunarodnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom, američke avione B-52 su presrela dva ruska ratna aviona iznad Barencovog mora u nedjelju oko osam časova po srednjoevropskom vremenu.

Navodi se da američki avioni nisu mijenjali kurs zbog presretanja i nastavili su po planu leta bez incidenata krećući se ka vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu.

Tokom svog angažovanja u Rumuniji, avioni B-52 će djelovati u okviru 20. Ekspedicione bombarderske eskadrile i integrisaće se sa saveznicima NATO i drugim međunarodnim partnerima radi usklađivanja sposobnosti i obezbjeđivanja bezbjednosnih obaveza u oblasti odgovornosti američke vojne komande u Evropi, što znači da će američki strateški bombarderi prvi put operisati iz Rumunije.

-Kroz saradnju sa saveznicima, našim snagama je omogućeno da se bore protiv aktuelnih i budućih prijetnji. Redovni i rutinski angažmani američkih strateških bombardera pokazuju da su Sjedinjene Američke Države i NATO spremni, postavljeni i dobro pripremljeni da se integrišu sa savezničkim zemljama i partnerima u odvraćanju prijetnji i odbrani sjevernoatlantske alijanse - izjavio je general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE-AFAFRICA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana