Dugin: Kraj zapadne hegemonije, BRIKS centar novog poretka

Srna
Dugin: Kraj zapadne hegemonije, BRIKS centar novog poretka

BIJELJINA - Hegemonija Zapada je završena - multipolarni svijet predstavlja budućnost, a on je utemljen u BRIKS-u, ističe ruski geopolitičar Aleksandar Dugin.

Zapad je, napominje on, nakon raspada socijalističkog sistema i SSSR-a, imao jedinstvenu šansu da postane globalni lider.

“Umjesto da je sprovodio razumnu, pravednu i uravnoteženu globalnu politiku, Zapad se transformisao u hegemonističku i neokolonijalnu silu, koja je brinula samo o sopstvenim, sebičnim interesima” - objašnjava Dugin.

On navodi da je Zapad počeo da koristi dvostruke standarde, da podstiče ratove i krvave sukobe širom svijeta, zavađajući narode i religije.

“To nije bilo nikakvo liderstvo, to je bio samo agresivni imperijalizam, koji je počivao na najgorim tradicijama samog Zapada. Kolektivni Zapad se rukovodio principom žzavadi pa vladajž i promovisao je kolonizaciju i najgore ropstvo.

Zapad nasilno i tvrdoglavo promoviše - LGBT, nekontrolisane migracije, legalizaciju svih vidova perverzije, tzv. kulturu otkazivanja, brutalne čistke i represije protiv neistomišljenika, te odricanje od humanističkih principa” - ističe Dugin.

On ocjenjuje da je Zapad prestao da bude univerzalni model, vrhovni autoritet ili uzor.

“Tako je, poslije unipolarne hegemonije, rođen novi multipolarni svijet. To je bio odgovor drevnih i originalnih civilizacija, država i suverenih naroda na izazov globalizma” - navodi ruski geopolitičar.

Dugin naglašava da se Rusija probudila iz dugog sna, da je Kina ostvarila brzi prodor, da je islamski svijet mobilisan, a tu je i Indija, koja je gigantska po demografskom i ekonomskom potencijalu.

I Afrika i Latinska Amerika našle su se na istom putu, usmeravajući se ka integraciji i potpunom suverenitetu velikih prostora - navodi Dugin i objašnjava da se unutar BRIKS-a formiraju parametri multipolarnog svijeta.

“BRIKS je antihegemonistički savez, u kome se danas koncentrišu glavni resursi čovječanstva – ljudski, ekonomski, prirodni, intelektualni, naučni i tehnološki” - zaključue Dugin za “Geopolitiku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana