Duda: Ako pobijedi Ukrajinu, Rusija može da napadne i druge zemlje

Tanjug
Duda: Ako pobijedi Ukrajinu, Rusija može da napadne i druge zemlje

VARŠAVA - Poljski predsjednik Andžej Duda saopštio je danas da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na druge zemlje, ako njene snage pobijede u ratu protiv Ukrajine.

On je dodao i da predviđa novi vojni pritisak Kremlja u narednim nedjeljama.

Duda je, u razgovoru za Blumberg na marginama Katarskog ekonomskog foruma nije naveo da je napad na ukrajinske susjede neizbježan, ali je upozorio da su saveznici u NATO alijanski ranjivi.

-Ako uspijeju da pobijede u Ukrajini, ako uspiju da ostvare svoje ciljeve, napašće druge zemlje.To bi mogle biti baltičke države, možda bi to mogla biti Finska, možda Poljska - rekao je Duda.

On je dodao i da se nada da će pomoć Ukrajini stići prije nego što počne nova ofanziva Rusije koja prema njegovim očekivanjima može početi u proljećnim mjesecima.

Poljski predsjednik je saopštio i da njegova vlada neće moći da isporuči Kijevu protivraketnu bateriju Patriot, navodi Blumberg.

-Poljska je "u potencijalno opasnoj zoni " i treba da dopuni svoje resurse - rekao je on, govoreći o tenkovima, avionima iz sovjetskog vremena i vojnoj pomoći Ukrajini u vrijednosti od četiri milijarde dolara.

-Sada moramo da se brinemo o sebi - naglasio je Duda.

Poljski lider, koji je među prvima najavio prisustvo na Samitu o postizanju mira u Ukrajini, koji će biti održan narednog mjeseca Švajcarskoj i na kome će se razgovarati o mirovnom planu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je neophodno da Ukrajina povrati kontrolu nad cjelokupnom okupiranom teritorijom.

Šefovi država i vlada više od 160 zemalja, uključujući Grupu sedam, Grupu 20, Evropsku uniju i zemlje BRIKS-a, pozvani su na skup u blizini Lucerna od 15. do 16. juna, a Rusija koja se ne nalazi među njima je saopštila da je samit beznačajan bez učešća Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana