Državni udar u Ukrajini? Oglasila se služba bezbjednosti

G.S.
Foto: SBU

KIJEV - Ukrajinska služba bezbjednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

Četvorica muškaraca su pod istragom, a dvojici od njih je određen pritvor. Osumnjičenima prijeti kazna do deset godina zatvora i oduzimanje imovine.

Pripadnici SBU su tokom racije otkrili oružje i municiju, prenosi ukrajinski portal Telegraf. Istragom je utvrđeno da je tokom maja i juna ove godine grupa ljudi na društvenim mrežama pozivala na diskreditaciju aktuelnog rukovodstva države, promjenu ustavnog poretka i preuzimanje državne vlasti u Ukrajini, prenosi B92.

„Oni su planirali da preko domaćih i stranih informacionih resursa šire informacije o 'nemirima' u Kijevu kako bi destabilizovali društveno-političku situaciju u našoj zemlji, što bi pogodovalo Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Napominje se da je organizator nereda bio predsjednik sindikata, koji je i ranije organizovao provokacije, a poznat je po svojoj antiukrajinskoj poziciji od 2015. godine.

Da bi sproveo plan, iznajmio je salu u Kijevu koja može da primi dve hiljade ljudi, a takođe je pokušao da angažuje vojno osoblje i naoružane čuvare privatnih struktura da izvrše zaplijenu.

„Zavjerenici su 30. juna planirali da održe navodno zabavni skup u Kijevu, izaberu privremenu vladu, uđu u Vrhovnu radu, smjene državni vrh i sprovedu preuzimanje vlasti. SBU je blagovremeno razotkrila nezakonite namjere učesnika, dokumentovala njihove subverzivne aktivnosti i privela organizatore“, ističe se u saopštenju.

Telegraf podsjeća da su Služba bezbjednosti Ukrajine i nacionalna policija uhapsile organizovanu grupu odgovornu za seriju podmetanja požara na vojnim vozilima Teritorijalnih centara za regrutaciju i socijalnu podršku.

Pripadnike ove grupe regrutovale su, kako navodi Telegraf, ruske specijalne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana