Državna televizija, radio i novinska agencija u likvidaciji

SRNA
Državna televizija, radio i novinska agencija u likvidaciji

VARŠAVA - Poljski ministar kulture Bartlomijej Sjenkijevič saopštio je da je odlučio da stavi u stanje likvidacije državnu televiziju, radio i novinsku agenciju.

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke predsjednika Andžeja Dude, saveznika doskorašnje vladajuće stranke Pravo i pravda /PiS/, da stavi veto na prijedloge nove Vlade o finansiranju javnih medija.

"Zbog odluke predsjednika Poljske da obustavi finansiranje javnih medija, odlučio sam da stavim u likvidaciju kompanije Televizija Poljska SA,`Poljski radio SA` i agenciju PAP", saopštio je Sjenkijevič na platformi "Iks".

On je dodao da će ovaj potez omogućiti da se obezbijedi nastavak rada ovih preduzeća, izvrši njihovo restrukturiranje i spriječe otpuštanja zaposlenih.

On je rekao da stanje likvidacije u svakom trenutku može da povuče vlasnik preduzeća, a to je država. Koalicija na čelu sa Donaldom Tuskom orijentisana ka EU, preuzela je vlast u Poljskoj ovog mjeseca i započela reformisanje državnih medijskih institucija, za koje kritičari kažu da su postale propagandne kuće tokom osam godina vladavine nacionalističke partije PiS.

Promjene su naišle na snažno protivljenje PiS-a, koji kaže da je nova Vlada zaobišla uobičajenu parlamentarnu proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana