Drugi krug predsjedničkih izbora u Finskoj, konzervativac Stub u blagoj prednosti

Tanjug
Drugi krug predsjedničkih izbora u Finskoj, konzervativac Stub u blagoj prednosti

HELSINKI - U Finskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem učestvuju Aleksandar Stub, kandidat iz redova Partije nacionalne koalicije desnog centra i Peka Havisto iz liberalne Zelene partije, nakon prvog izbornog kruga održanog prije dvije nedjelje u kojem nijedan kandidat nije osigurao dovoljan broj glasova za pobjedu.

Birališta su otvorena od devet do 20 časova po lokalnom vremenu, izlazne ankete očekuju se odmah nakon zatvaranja birališta, a preliminarni rezultati već večeras.

Konzervativac iz redova Partije nacionalne koalicije Aleksandar Stub i liberal Peko Havisto iz Zelene partije osvojili su u prvom krugu najviše glasova od ukupno devet kandidata: Stub 27,2 odsto glasova, a Havisto 25,8 odsto.

Nakon predizborne kampanje obežene uzajamnim uvažavanjem tokom političkih rasprava, a ne ličnim napadima, Stub ulazi u odlučujući krug sa nešto više izgleda da pobijedi. U posljednjem ispitivanju javnog mnjenja koje je sprovela televizija Yle, Stub je imao podršku 54 odsto ispitanika, dok je Havisto imao 46 odsto, ali i druge ankete sprovedene proteklih dana dale su slične rezultate.

TV Yle ipak upozorava da se u njihovoj anketi veliki broj birača izjasnio kao "neodlučni" što upućuje na oprez i ostavlja prostor za konačnu pobjedu Havista.

Ovogodišnji izbori označavaju početak nove ere u Finskoj koja je decenijama birala svoje predsjednike zbog njihove primarne uloge u spoljnim poslovima i diplomatiji, posebno sa susjednom Rusijom, prenosi Rojters. Finska godinama nije željela da se priključi NATO nastojeći da umiri tenzije između Rusije i Sjevernoatlantskog saveza, ali Finci su promijenili mišljenje nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine i ova nordijska zemlja se u aprilu prošle godine pridružila NATO.

Novi predsjednik Finske zamijeniće dosadašnjeg šefa države Saulija Ninista, čovjeka sa nadimkom "Putinov šaptač" zbog svojih prethodnih bliskih veza sa ruskim liderom.

Ninisto se povlači posle dva šestogodišnja mandata i ostavlja Finsku, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara, pod bezbjednosnim kišobranom zapadne vojne alijanse. Ninistov nasljednik će imati centralnu ulogu u definisanju politike Finske prema NATO, baviće se spoljnom i bezbjednosnom politikom u bliskoj saradnji sa vladom i obavljaće dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga Finske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana