Drugi krug izbora u Francuskoj – moguće dvije opcije, obje su bez presedana

RTS
Drugi krug izbora u Francuskoj – moguće dvije opcije, obje su bez presedana

U prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora Francuzi su najviše glasova dali krajnje desnom Nacionalnom okupljanju.

Partija predsjednika Makrona završila je na trećem mjestu. Uspjeh krajnje desnice još ne znači i sigurnu pobjedu. Drugi krug, u nedjelju 7. jula, mogao bi da promiješa karte.

Prvi put u istoriji Francuske, krajnja desnica je na korak od vlasti. Nacionalno okupljanje je u prvom krugu dobilo oko 34 procenata, odnosno 12 miliona glasova, što ih stavlja u poziciju da u drugom krugu osvoje relativnu, a možda i apsolutnu većinu.

Novi premijer u tom slučaju biće 28-godišnji Žordan Bardela, koji je pridobio nove glasače za Nacionalno okupljanje, posebno među mladima.

“Ne strahujem od gubitka podrške u drugom krugu. Vjerujem da sa saveznicima možemo da osvojimo apsolutnu većinu. Na osnovu toga namjeravam da formiram vladu nacionalnog jedinstva i primjenim program koji smo predstavili građanima“, poručio je Bardela.

Krajnja ljevica protiv krajnje desnice, gdje je Makron
Drugoplasirana ljevica, okupljena u Novom narodnom frontu, poručila je da će u drugom krugu podržati bilo kog kandidata koji može da pobijedi krajnju desnicu.

Iz tabora predsjednika Makrona takođe stiže poziv da se zaustavi krajnja desnica, ali uz otklon i prema krajnjoj ljevici.

- Nijedan glas više ne smije otići krajnjoj desnici. Moramo da spriječimo primjenu njihovih katastrofalnih planova. To znači i da će se naši kandidati povući svuda gdje veće šanse imaju kandidati drugih partija, koji dijele zajedničke republikanske vrijednosti, poručio je Gabrijel Atal, premijer Francuske.

Ključne odluke o povlačenju kandidata

Predsjednik Makron je okupio članove vlade danas u Jelisejskoj palati na dogovor o taktici.

Rok za odluku o eventualnom povlačenju kandidata je do utorka uveče.

Loran Zeslan iz Euraktiv Francuska navodi da će u drugom krugu biti veliki broj izbornih jedinica sa tri kandidata - iz Nacionalnog okupljanja, ljevice i Makronove partije.

- Ključno pitanje je da li će se neki od kandidata povući kako bi se stvorio republikanski front ljevice i koalicije oko Makrona i tako pobijedila desnica. To ostaje vrlo neizvjesno“, ocijenio je Zeslan.

Mnogo je neizvjesnosti, ali jedna stvar je sigurna

Uoči drugog kruga izbora mnogo je neizvjesnosti, ali jedna stvar je sigurna – francuski predsjednik Makron, koalicija oko njega neće imati većinu u novom sastavu Evropskog parlamenta.

Rizik koji je preuzeo raspisivanjem izbora nije se isplatio i to je ozbiljan udarac za njega na domaćem, ali i na evropskom planu gdje znači gubitak uticaja.

Pre sedam godina predsjednik Makron je Francuzima obećao da neće više morati da biraju tradicionalno između ljevice i desnice, ali Francuska se ponovo upravo nalazi u poziciji da bira između krajnje ljevih i krajnje desnih ekstrema, s tim što je Žordan Bardela, po svemu sudeći, mnogim Francuzima danas mnogo prihvatljivija figura nego što je to bio Žan Mari Le Pen pre dvadesetak godina.

Dvije opcije – obje su bez presedana

Ako u nedjelju 7. jula Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu, Francuska ulazi u fazu moguće konfliktne kohabitacije Emanuela Makrona i Žordana Bardele.

Druga opcija je takođe bez presedana – parlament bez jasne većine sa mogućom tehničkom ili ekspertskom vladom ograničenog trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana